BH proizvođačima hrane otvara se saudijsko tržište

Radiosarajevo.ba
BH proizvođačima hrane otvara se saudijsko tržište

Bosna Bank International danas  je za svoje klijente, članove BBI VIP Business Cluba, organizirala   susret sa predstavnicima „Balsharaf Group“, renomiranog nabavljača hrane i distributivnog maloprodajnog lanca supermarketa iz Kraljevine Saudijske Arbije.

Predstavnic i 12 uspješnih bh. kompanija  koje se bave proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda, te eksploatacijom i preradom vode, ovom prilikom  predstavili su svoje kompanije i proizvode saudisjkoj delegaciji koju je predvodio ambasador KSA u BiH  Eid Mohamed Al Thaqafi, saopćeno je iz BBI-a.

Saudijski ambasador  je kazao kako su bh. proizvodi još uvijek nepoznati na saudijskom tržištu i da  ovaj susret može biti historijski trenutak u uspostavi trgovinske saradnje BiH  sa Saudijskom Arbijom, koja slovi kao vodeće tržište u Arapskom zaljevu i zapadnoj Aziji kada je u pitanju prehrambena industrija.

„Saudijska Arabija ima želju da posluje sa bh. firmama i kupuje od njih, zato je ova delegacija danas i narednih nekoliko dana tu, da biste joj mogli pokazati svoje proizvodne pogone, tehnologiju i proizvode, te dogovoriti konkretne korake“,  rekao je ambasador Al Thaqafi.

Abdullah Ali Balsharaf, potpredsjednik  Balsharaf grupacije i član Upravnog odbora Privredne komore Saudijske Arabije i Hamad Abdullah Alarifi, generalni direktor Grupacije nisu krili zadovoljstvo činjenicom da sve kompanije proizvode po veoma visokim standardima i raspolažu certifikatima koji su neophodni u industriji hrane, a naročito to da mnoge od njih imaju i halal certifikat ili su u procesu njegovog obezbjeđenja što je neophodan uvjet za ulazak na tržište Saudijske Arabije.

Predstavnici Balasharaf grupacije naročito su se interesirali za tehnologiju proizvodnje šećera, sireva i sušenog voća, te mlijeka u prahu kao i mogućnosti uvoza vode iz BiH, koja je izuzetno kvalitetna, ali postoji logistički problemi u vezi transporta i njegove cijene.

„Prema ovome što ste nam danas predstavili, shvatili smo da u BiH ima dosta kompanija koje zavređuju da uđu na tržište Saudijske Arabije. Naše tržište je veoma konkurentno i na njega nije jednostavno dospjeti, ali kad jednom postanete prisutni i uđete, onda imate otvorena tržišta svih zemalja Vijeca za zaljevsku saradnju (GCC) ali i u čitavu Aziju“, kazao je saudijski ambasador.

Predstavnici Balsharaf Groupacije posebno su se zahvalili BBI VIP Business Clubu koji im je omogućio direktan susret sa bh. prozivođačima.  Njihov tim u BiH ostaje do početka naredne sedmice i u tom periodu organizirat će posebne susrete sa kompanijama koje su im se predstavile, te obići njihove proizvodne pogone, saopćeno je

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije