Bh. politika: Psovke, prijetnje...

Radiosarajevo.ba
Bh. politika: Psovke, prijetnje...

Psovke su argumenti onih koji nisu u pravu
, citat je filozofa Jean Jacques Rousseaua iz 18. vijeka.

Nerijetko, bh. političari iznova dokazuju tačnost ove izreke, a posljednji primjer ove vulgarne „elokventnosti“ BiH dobili smo u četvrtak, jučer – 29. juna, kada je smijenjeni zamjenik državnog ministra finansija Fuad Kasumović 'počastio' ministra finansija Nikolu Špirića.

Koji ministar, nabijem ga na k...., slobodno morete napisat. On bi dao saglasnost kad bi se išlo đe četnicima na Ravnu goru. Od Srba vrvi i Iran i Teheran, traže posla, a on nije dao. Ja sam poznat kao ekspert za nuklearnu tehnologiju, pa sam to s njima pregovarao“, izjavio je Kasumović u diktafon novinara Dnevnog avaza.

No nije Kasumović usamljen u ovom nevjerovatnom odabiru vulgarnosti. Neprikosnoveni vladar neprimjerenog rječnika u BiH jeste (a ko drugi nego) predsjednik Republike Srpske i šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik. U ovu čast, jedan korisnik web-stranice Youtube.com priredio je kompilaciju Dodikovih nezaboravnih momenata.

Kao što ste mogli vidjeti iz priloženog videa, Dodik ne bira mjesto, priliku – a ni izraze kada mu nešto nije po volji.

A kad našim političkim pulenima, valjda, presuši 'bogati' fond riječi onda posežu za drugim političkim oruđem – prijetnjama i/ili silom. Ukoliko ste zaboravili ophođenje zastupnika Sadika Bahtića prema kolegi novinaru Avdi Avdiću, podsjećamo vas:


Svakako je zanimljivo i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje, u nemogućnosti odabira argumentovane replike, posežu za 'bubanjem'. I to ne bilo kakvim bubanjem, ovdje je riječ o 'bubanju torbom'. Poslušajte, između ostalog, SDS-ovca Borislava Bojića:

I za kraj, pogledajte odličnu kompilaciju srbijanskih političkih provala, vulgarnih i ovih drugih:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije