Bh. političari se plaše da ne završe kao Sanader

Radiosarajevo.ba
Bh. političari se plaše da ne završe kao Sanader

Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo izjavio je da među bh. političarima ne postoji konsenzus u vezi sa evropskim integracijama, i da ih slučaj Ive Sanadera ne inspiriše da djeluju u tom pravcu.
"Ja nisam optimista da ćemo mi tako brzo uhvatiti korak sa zemljama regiona", izjavio je predsjednik Evropskog pokreta za BiH i ocijenio da se u toj zemlji "ni za jednu političku stranku ne može reći da je sto odsto proevropska". Praštalo je, međutim, dodao da "isto tako nisu sve stranke te koje vrše i prave opstrukciju" i da "u svakoj stranci ima i proevropskih i antievropskih političara".

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, kako su javile Nezavisne, Praštalo je izjavio da je 2012. bila još jedna izgubljena godina u očekivanju da se BiH približi članstvu u Evropskoj uniji, jer domaći političari "što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, nisu bili u stanju da ispune ono što su obećali".

„Slučaj bivšeg hrvatskog premijera Sanadera negativno djeluje na domaće političare, ne daje im baš neku veliku inspiraciju i nadu da bi mogli uspješno da okončaju proces evropskih integracija odnosno priključenje BiH u EU, a da ne završe kao gospodin Sanader, u zatvoru", rekao je Praštalo.

Prema njegovim riječima, političari koji vode BiH "nisu bili u stanju da iskoriste veliku šansu koju su dobili" prošlog ljeta u Briselu, kada su dobili Mapu puta s uslovima za kandidatski status BiH.

"Posebno su izigrana obećanja data u Briselu u junu kada je usvojena Mapa puta", rekao je Praštalo i dodao da je tada Bosni i Hercegovini bila pružena "zaista dobra prilika".

Praštalo je ocijenio da "dok sve zemlje regiona napreduju koracima od sedam milja, BiH je nazadovala".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije