Bh. parlamentarci danas odlučuju o ukidanju povećanja plata za 500 KM

1
Fena
Bh. parlamentarci danas odlučuju o ukidanju povećanja plata za 500 KM
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji predviđa da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH (izabrani i imenovani zvaničnici i savjetnici) ne može biti povećana za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

U obrazloženju predloženog rješenja se navodi da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

"Uzimajući u obzir da su te iste institucije predložile i usvojile budžet za 2022. godinu, te prateće akte, kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80 KM, neophodno je usvojiti amandman kojim će se, umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera", navodi predlagač.

U Sarajevu počeli protesti: "Kad nepravda postaje zakon - otpor postaje dužnost"

U Sarajevu počeli protesti: "Kad nepravda postaje zakon - otpor postaje dužnost"

Pojašnjava da se zabrana povećanja naknada neće odnositi na državne službenike i zaposlenike u institucijama BiH.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Denisa Zvizdića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa da se umanje koeficijenti za sva izabrane i imenovane osobe koje su ranije imale previsok koeficijent.

U obrazloženju se navodi da se predloženim rješenjem onemogućava povećanje plaće za izabrane i imenovane osobe, posebno poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, te članove Predsjedništva BiH, ministre u Vijeću ministara BiH, te njihove savjetnike koji su i prije povećanja osnovice imali neopravdano visoka primanja.

Novi "protesti" u BiH: Traže da plate političarima povećaju za 5.000 KM

Novi "protesti" u BiH: Traže da plate političarima povećaju za 5.000 KM

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Dženana Đonlagića da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Prijedlog Zakona predviđa da se svim zaposlenim, imenovanim i izabranim osobama koje imaju koeficijent 4,00 i više, smanjiti koeficijenti za 12,4 posto, te na taj način neće dobiti povećanje plaća kroz povećanje osnovice.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač poslanica Mirjana Marinković-Lepić, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, koji je predložio poslanik Adil Osmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije