Bh. općina u kojoj se ne čiste putevi, a mogli bi ostati i bez rasvjete, vode...

L. R.
Bh. općina u kojoj se ne čiste putevi, a mogli bi ostati i bez rasvjete, vode...
PrtScr / Bosanski Petrovac
U općini Bosanski Petrovac do daljnjeg nema zimskog održavanja lokalnih puteva.

Razlog tome je neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju Općine, odnosno, podatka da budžet u ovoj Općini za ovu godinu nije usvojen.

 

Kako je objavljeno na službenoj stranici Općine, finansijsku blokadu “prouzrokovala je koalicija SDA - SNSD - DF - SP - SBB Fahrudin Radončić”, pa sada općinski načelnik “nema finansijskog akta koji mu dozvoljava plaćanje usluga čišćenja snijega i zimskog održavanja puteva iako je ugovor s firmom Didović d.o.o već odavno sklopljen, a izvršilac usluga spreman za čišćenje”.

 

“Općinska administracija, svjesna posljedica koje mogu nastati neusvajanjem ove odluke, odmah je reagirala i tražila da se sazove još jedna sjednica, ovaj put predlažući OV da usvoje jednomjesečnu Odluku o privremenom finansiranju Općine, i to za mjesec januar. Međutim, na sjednici koja je zakazana za petak, 30. decembar 2016. godine, predstavnici koalicije se nisu odazvali, pa zbog nedostatka kvoruma, osam prisutnih vijećnika nije moglo održati sjednicu”, ističe se u obavijesti.

 

Dalje se tvrdi da će uskoro uslijediti prekid rada gradske i seoske rasvjete, kao i do sada neometano vodosnabdijevanje, jer Općina snosi troškove pumpanja vode.

 

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Mithada Hidića, inače čelnika lokalnog SDA, koji nam je rekao da je do spomenute situacije došlo jer Općinsko vijeće i Komisija za budžet ne mogu usvojiti proračun zbog spora oko “prihodovne strane”.

 

Načelnik je u budžetu naveo prihode od 300 hiljada dobiti od poduzeća USK šume, te 200 hiljada KM od prodaje stanova. Članovi Komisije i Općinskog vijeća smatraju da se radi o nerealnim stavkama (“Stan se ovdje može kupiti za 15 hiljada KM”, poručuju sagovornici), te očekuju od načelnika da iste zamijeni, što on, kako tvrde, ne prihvata.

 

Članovi Općinskog vijeća više će o svemu iznijeti u saopćenju za javnost koje treba biti objavljeno u toku dana.

 

Kontaktirali smo u više navrata i načelnika Zlatka Hujića, inače nezavisnog kandidata na izborima, no nije se javljao na naše pozive. Kako navode izvori iz Općine, načelnik je trenutno na godišnjem odmoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije