Bh. novorođenčad ne upisuju se u knjige rođenih!

Radiosarajevo.ba
Bh. novorođenčad ne upisuju se u knjige rođenih!

Novorođenčad u Bosni i Hercegovini od 12. februara ove godine ne mogu dobiti jedinstveni identifikacijski broj (matični broj ili JMB) niti mogu biti upisana u knjige rođenih.

Naime, Ustavni sud ove zemlje stavio je van snage Zakon o matičnom broju koji službeno stupio na snagu 12. februara, kada je objavljen u Službenom glasniku; prethodno je, piše danas Dnevni list, u maju 2011. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim se Parlamentu BiH nalaže da državni Zakon o matičnom broju usuglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Radi se zapravo o naredbi da se u Zakon o matičnom broju BiH ugrade službeni nazivi općina u Republici Srpskoj koje imaju dvojna imena. Inicijativu Ustavnom sudu za izmjenu Zakona o jedinstvenom matičnom broju podnijela je Narodna skupština Republike Srpske. Rok za provođenje ove naredbe bio je šest mjeseci, ali Parlament nikada nije izmijenio državni zakon.

Općine u RS s dvojnim imenom jesu Bosanski Brod/Brod, Bosanski Šamac/Šamac, Bosanski Novi/Novi Grad, Skender Vakuf/Kneževo, Bosanska Dubica/Kozarska Dubica, Bosanska Gradiška/Gradiška, Mostar/Istočni Mostar, Stolac/Berkovići, Ključ/Ribnik, Jajce/Jezero...

„Zbog opstrukcija ključnih zakona iniciranih iz Ministarstva civilnih poslova i to od političkih stranaka iz Federacije, BiH se suočava s ogromnim problemima, pa čak i novorođena djeca ostaju bez matičnog broja. Stranke iz Federacije, zbog problema u tom entitetu, srušile su tri zakona – o matičnom broju, o državljanstvu i o prebivalištu i boravištu“, upozorio je prije dva dana Nebojša Radmanović, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

On je javno pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se pod hitno uključe u rješavanje ovih problema. Državni ministar civilnih poslova Sredoje Nović, navodi, odmah će u Parlament proslijediti prijedlog novog Zakona o matičnom broju sa zahtjevom da se usvoji po hitnoj proceduri.

U Ministarstvu kažu da su raniji Prijedlog zakona o matičnom broju, koji je urađen u svjetlu presude Ustavnog suda BiH iz maja 2011, odbili zastupnici stranaka iz FBiH ističući da cementira podjelu Bosne i Hercegovine, pa tako službenici ministarstava unutarnjih poslova nemaju više zakonske osnove da dodjeljuju i upisuju novorođenoj djeci jedinstveni matični broj. Istovremeno, ni Ministarstvo civilnih poslova nema zakonsko pravo na davanje bilo kakvih instrukcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije