BH novinari: Osuđujemo pritiske Aleksandra Vučića i njegovih medija na novinare Slobodne Bosne

4
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Osuđujemo pritiske Aleksandra Vučića i njegovih medija na novinare Slobodne Bosne
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Slobodna Bosna posljednjih nekoliko godina na meti je brutalnih napada medija iz Srbije koji kontroliše režim Aleksandra Vučića. Ovi napadi su nedavno eskalirali do te mjere da se Slobodna Bosna otvoreno označava kao "islamistički" i "džihadistički" portal, što je klasična laž i opasno podmetanje što mogu potvrditi svi oni koji rad Slobodne Bosne prate godinama, od naših čitatelja do brojnih predstavnika i institucija međunarodne zajednice s kojima sarađujemo.

Ovo je saopćeno u četvrtak, 25. jula iz ovog medija "zbog velikog pritiska, kleveta, omalovažavanja i prijetnji sudskim procesima nakon objave informacija o interesnim vezama pojedinih medija sa kosovskom adresom sa vlastima u Republici Srbiji".

Redakcija Slobodne Bosne ovim putem odbacuje sve optužbe i navode koji su upućeni od strane pojedinih kolega novinara iz regiona, pojedinih medija, internacionalnih i regionalnih medijskih udruženja, pojedinih međunarodnih zvaničnika sa Kosova, te političkih zvaničnika iz Republike Srbije i Republike Kosovo. Navode o "nedostatku dokaza", "neautorstvu", "sumnjivim izvorima" i slično odbacujemo kao neutemeljene.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Slobodna Bosna je pokrenuta početkom 90-ih godina u Sarajevu i od tada je ostavila dubok trag u historiji bosanskohercegovačkog i regionalnog novinarstva. Potvrđuju to i brojni radovi domaćih, regionalnih i međunarodnih naučnika koji u svojim djelima citiraju pisanje Slobodne Bosne.

Istim putem i uz istu profesionalnu odgovornost Slobodna Bosna je nastavila svoj rad i na novoj, digitalnoj, platformi u skladu sa zahtjevima modernog vremena.

Upravni odbor BH novinara traži sankcije za Haisa Zahiragića i Muamera Bandića

Upravni odbor BH novinara traži sankcije za Haisa Zahiragića i Muamera Bandića

"Kao što smo se i u protekle tri decenije često nalazili na meti političkih partija, režima, raznih državnih i paradržavnih struktura, pa i kolega novinara, zbog svojih istraživanja koja su (s razlogom) u datom momentu izazivala nevjericu, tako to činimo i danas. Ako ne iz aktuelnog slučaja, kolege novinari ali i svi drugi bi trebali učiti iz (naše) prošlosti da sve ono što sada djeluje nevjerovatno, vrijeme sasvim sigurno može potvrditi. U svemu ovome ne možemo ne primijetiti da pojedine kolege s Kosova bez ikakvih dokaza tvrde da iza informacija koje je Slobodna Bosna objavila stoji Vlada Kosova i premijer te države Albin Kurti, što je isti obrazac koji koristi režim Aleksandra Vučića u Srbiji kada pisanje Slobodne Bosne vezuje za djelovanje opozicije u toj državi. Porazno je da se istim metodama služe novinari koji za sebe tvrde da su slobodni i nezavisni i režim u državi (Srbiji) u kojoj je, prema nedavnom izvještaju Reportera bez granica, sloboda medija najugroženija u posljednje 22 godine", stoji u saopćenju.

Redakcija Slobodne Bosne odlučno osuđuje i sve napade na kolege novinare od strane pojedinih političkih zvaničnika na Kosovu i u Srbiji.

"Pozivamo ovlaštene organe u ovim državama da im pruže neophodnu zaštitu. Odbacujemo kao neosnovane analogije da je rad Slobodne Bosne dao povod za to. U demokratskom društvu svaki pojedinac ima odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ", poručili su.

Slobodna Bosna će nastaviti nesputano i profesionalno raditi i istraživati sva pitanja koja su od interesa javnosti, pa i po cijenu nastavka pritiska i napada kojima trenutno svjedočimo.

Nakon pisanja Slobodne Bosne, oglasio se i Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji i kampanje protiv magazina Slobodna Bosna i novinara ovog medija, koji se vode putem društvenih mreža i medija u našij regiji već nekoliko mjeseci, a naročito intenzivno posljednja tri–četiri dana.

Zbog autorskih tekstova o političkih odnosima u regiji, posebno aktivnostima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog uticaja na dešavanja u susjednim državama, kao i objave da srbijanske vlasti (navodno) finansiraju medije na Kosovu i u jednom od bh.entiteta – Federaciji BiH, novinari Slobodne Bosne se suočavaju sa političkim pritiscima, uvredama, prijetnjama i neutemljenim kvalifikacijama koje ovaj medij i njegove uposlenike dovode u profesionalno i sigurnosno delikatnu i opasnu situaciju. 

Za Upravni odbor BH novinara potpuno je neprihvatljivo da se autorski tekstovi Slobodne Bosne koriste za etiketiranje ovog medija kao "islamisitčkog" ili "džihadističkog", kako to mjesecima rade srbijanski političari i mediji pod njihovom kontrolom. Neprihvatljive su također i manipulacije kosovskih političara tekstovima Slobodne Bosne za vlastite politčke bitke "za" i "protiv" vlade Albina Kurtija, kao i pokušaji pojedinih medija iz Prištine da dovedu u pitanje profesionalni kredibilitet novinara i novinarki Slobodne Bosne zbog navoda o mogućem finansiranju dva kosovska medija srbijanskim novcem. 

Upravni odbor BH novinara snažno ističe kako ni jedan medij ili novinar ne smiju biti proganjani ili trpjeti pritske i uvrede radi svojih autorskih tekstova. U tom kontekstu, podsjećaju na standarde Vijeća Evrope koji štite pravo na slobodu izražavanja i slobodu političke debate o temama od javnog značaja i kad se kao pojedinci ili grupe ne slažemo sa objavljenim sadržajima ili nas takvi sadržaji uznemiravaju i šokiraju.

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne i snažno osuđuje napade i pritiske na njih, a sve one koji nisu zadovoljni objavljenim sadržajima poziva na korištenje legitimnih i zakonskih sredstava reagiranja prema ovom mediju, uključujući demanti, žalbe (samo)regulatornim tijelima i/ili tužbe za klevetu, saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije