BH novinari: Dodik, Stanivuković i policija odgovorni za nasilje nad novinarima i aktivistima

2
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Dodik, Stanivuković i policija odgovorni za nasilje nad novinarima i aktivistima
Foto: Srpskainfo / Dodik i Stanivuković

U prostorijama Transparency Internationala BiH u Krfskoj ulici u banjolučkom naselju Obilićevo huligani su sinoć napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije "Bh. povorka ponosa".

Tim povodom oglasio se Upravni odbor BH novinara.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

"Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanovuković za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS. Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP RSjer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci.

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao 'neprijatelji' RS, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna  ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

Drama u Banjoj Luci: Huligani napali i povrijedili tri osobe, ovo su detalji

Drama u Banjoj Luci: Huligani napali i povrijedili tri osobe, ovo su detalji

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki  u Banjoj Luci", saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije