Bh. mediji podijeljeni po etničkim linijama

Radiosarajevo.ba
Bh. mediji podijeljeni po etničkim linijama

Stanje u medijima u Bosni i Hercegovini je generalno loše - ocjena je prvog Balkanskog medijskog barometra za BiH, domaće medijske analize koju je uradilo 12 medijskih profesionalaca, univerzitetskih profesora, predstavnika nevladinih organizacija uz BiH. 

Riječ je o analitičkoj alatki, koncipiranoj u Fondaciji Friedrich Ebert, koja je provedena u mnogim zemljama Afrike (od 2004.) i Azije (od 2009.), te prošle godine na Balkanu u BiH. 

Analizirajući stanje medija u zadnjih nekoliko godina u BiH, oni su zaključili da je javnost u cjelini, a posebno mediji, podijeljeni po etničkim linijama, te da su javni emiteri podijeljeni koliko i političke vođe u entitetima

Novinari i mediji su izloženi sve većem pritisku političara i vjerskih vođa, dok su uslovi rada zaposlenih u medijima veoma loši.

Obnovljen je govor mržnje, naveli su panelisti, a u nekim medijima se koristi jezik nasilja

Panelisti su diskutirali o 44 pokazatelja, koji su se ticali slobode izražavanja, medijske raznovrsnosti i održivosti, regulacije medija i stanja u javnim servisima, te položaja novinara, javila je novinska agencija Fena. 

Prezentacije Balkanskog medijskog barometra planirane su za 29. februara u Sarajevu, 6. marta u Banjoj Luci i 19. marta u Tuzli, saopćeno je iz Fondacije Friedrich Ebert. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije