Bh. konzul pisao australskom parlamentarcu: Tražimo pomoć, Dodik želi oživjeti VRS

2
Radiosarajevo.ba
Bh. konzul pisao australskom parlamentarcu: Tražimo pomoć, Dodik želi oživjeti VRS
Foto: Twitter / Ed Husić, zastupnik u Parlamentu Australije bosanskih korijena

Amir Šahinović, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji, poslao je pismo Edu Husiću, članu Australijskog parlamenza uime bh. društvenih organizacija u Novom Južnom Velsu, a u vezi zbog političke situacije i nedavnih dešavanja u BiH.

Pismo je, kako je naveo, uputio nakon sastanka sa Husićem koji je održan 16. decembra 2021. godine.

Kazao je kako je australska bosanska zajednica duboko zabrinuta zbog političke situacije i nedavnih dešavanja u našoj državi.

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

"Bosanskohercegovačka zajednica Australije traži Vašu pomoć da se australska vlada izjasni o ovoj važnoj stvari", započeo je Šhinović te nabrojao činjenice zbog kojih je potrebna ova reakcija.

"Mnogi australski Bosanci su došli u Australiju kao izbjeglice, raseljena lica i preživjeli genocid iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine tokom 1990-ih, tražeći zaštitu, sigurnost i stabilnost. Drugi australski Bosanci su rođeni ili nastanjeni u Australiji mnogo prije rata 1990-ih i dalje održavaju snažnu vezu sa zemljom i identitetom svojih predaka. Ljudi iz Bosne i Hercegovine i dalje su pogođeni nasiljem nad našim porodicama i zajednicama tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-95.", piše Šahinović.

Kako je dalje naveo u svom pismu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni krivični sud (MKS) utvrdili su da ratni zločini koje je u Bosni i Hercegovini počinila tadašnja VRS predstavljaju genocid i zločine protiv čovječnosti.

Podsjetio je da je, političke i vojne vođe srpskih nacionalista iz 1990-ih, (uključujući i Radovana Karadžića i Ratka Mladića), Haški tribunal proglasio krivim za ratne zločine i da su osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog orkestriranja genocida u Bosni i Hercegovini.

"U februaru 2012. Predstavnički dom Commonwealtha Australije jednoglasno je usvojio Zahtjev koji se odnosi na sjećanje na Srebrenicu priznajući da su djela počinjena u Srebrenici počinjena sa posebnom namjerom da se djelimično izbriše grupa muslimana u Bosni i Hercegovini, te da su ova djela genocida počinili pripadnici vojnih snaga RS", kazao je počasni konzul BiH.

Prema njegovim riječima, ugroženost i prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini trenutno je najveća od završetka agresije, počinjenog genocida i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Najnovije događaje, aludirajući na potencijalnu nestabilnost u zemlji, prema njegovom mišljenju evocirali su gospodin Milorad Dodik i njegove političke pristalice iz RS, koji su u Narodnoj skupštini entiteta RS 2. decembra 2021. godine usvojili dokumente i politike za prijenos nadležnosti ovlasti na RS sa nivoa države.

"Gospodin Dodik i njegove političke pristalice namjeravaju da ožive VRS, vojne snage osuđene za genocid, zločine protiv čovječnosti i mnoštvo drugih zločina počinjenih tokom rata u BiH 1992-95. Australijski Bosanci, žele spriječiti daljnji sukob. Australijski Bosanci žele mirnu, stabilnu, nezavisnu, jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Gospodine Husiću, Australija i Commonwealth imaju prijatelja i saveznika - Bosnu i Hercegovinu i njen narod, uključujući australske Bosance i druge Bosance u inostranstvu. Tražimo vašu pomoć u obznanjivanju ovog problema kako bi australska vlada mogla progovoriti", naveo je Šahinović u pismu upućenom australskom parlamentarcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije