Bh. inovatorima 0 maraka od ove vlasti

Radiosarajevo.ba
Bh. inovatorima 0 maraka od ove vlasti

Asocijacija inovatora BiH (AIBiH) danas je uputila protestni dopis vlastima u BiH jer, kako ističu iz Asocijacije,  otkako su  oni na funkcijama: u 2011. i ovoj godini,  inovatori nisu dobili niti jednu marku za svoje projekte.
Iz Asocijacije također naglašavaju da su unatoč nepodrške vlasti  uspjeli  i u 2011. predstaviti svoje radove na svih 12 planiranih izložbi zahvaljujući vlastitim sredstvima  

Iz Asocijacije podsjećaju da su od  prethodnih vlasti,  od 2007. do 2010. dobijali oko 95.000 KM prosječno svake godine.

"Dobijali smo i podršku putem javnih poziva za naše projekte iz  budžeta BiH, Federacije i Kantona Sarajevo. Umjesto podrške iz RS-a, u kojem  živi i radi polovina našeg članstva, dobili smo odgovor da ne finansiraju udruženja koja nisu registrirana u RS-u.

Redovno predstavljanje na izložbama

Među 88 zemalja-članica Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), BiH je jedna od tri - četiri države kojima je Generalna skupština IFIA-e, posljednjih 12 godina, čak u četiri dvogodišnja mandata, povjeravala časnu dužnost člana Izvršnog komiteta IFIA, a 2010. predstavnik BiH imenovan  za direktora IFIA-e", kaže se u protestnom dopisu Asocijacije inovatora BiH.

Iz Asocijacije podsjećaju, da od 719 zahtjeva za priznanje patenta podnesenih Institutu za intelektualno vlasništvo BiH od 1993. do 2010, 194 pripadaju članovima Asocijacije te da na svjetskim izložbama inovacija redovno predstave tri do pet  inovacija mladih.

"Među našim članovima je 19 doktora nauka. Bili su, neki su još, na funkcijama univerzitetskih rektora, profesora, docenata, a trojica su doktorirali na bazi svojih inovacija. S ovakvim članstvom teško je zamisliti tehničko-tehnološki problem koji AIBiH ne bi mogao riješiti kada bi mu zajednica omogućila da od projekta do projekta angažira svoje članstvo, puno znanja i inventivnosti", kaže se u dopisu Asocijacije inovatora BiH, prenijela je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije