Bh. građanima se savjetuje da ne putuju u Ukrajinu

Radiosarajevo.ba
Bh. građanima se savjetuje da ne putuju u Ukrajinu

Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP) poziva državljane Bosne i Hercegovine da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji. 

Također se savjetuje državljanima BiH koji se nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu sigurne uslove za to, izjavio je za agenciju Fena Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Odgovarajući na pitanje agencije Fena šta se savjetuje bh. građanima  u kontekstu aktuelnih nemira u Ukrajini, Regoje kaže da je potrebno da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja

"Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, na osnovu sporazuma koji BiH ima sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom o pružanju konzularne pomoći, pomoć mogu zatražiti u ambasadama tih zemalja, a imajući u vidu činjenicu da BiH u Ukrajini nema redovno diplomatsko-konzularno predstavništvo", rekao je Regoje. 

Naglasio je da bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Budimpešti, koja nerezidentno predstavlja BiH u Ukrajini, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev. 

"Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189", rekao je u izjavi za agenciju Fena Regoje.

I hrvatski MVEP savjetuje da se ne putuje u Kijev

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u četvrtak je preporučilo hrvatskim državljanima odgodu putovanja u Kijev zbog sukoba u glavnom ukrajinskom gradu. 

"U središtu Kijeva (Trg neovisnosti), ali i u drugim dijelovima grada odvijaju se sukobi policije i prosvjednika u kojima ima ljudskih žrtava. Prosvjedi su i u drugim gradovima Ukrajine. S obzirom na složenu političku situaciju, preporučamo odgodu putovanja u Kijev sve do smirivanja situacije", poručuje MVEP. 

U slučaju da putovanje nije moguće odgoditi savjetuje se krajnji oprez, praćenje lokalnih medija i uputa lokalnih vlasti, prenosi Hina. 

U dva dana sukoba u Kijevu ubijeno je više od pedeset ljudi. 

FOTO: Šta se sve događalo u Ukrajini od novembra do danas?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije