Bh. građani mogu tužiti hrvatske proizvođače

Radiosarajevo.ba
Bh. građani mogu tužiti hrvatske proizvođače

Ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko za agenciju Anadolija je izjavio da građani BiH mogu tužiti hrvatske proizvođače Dukat i Vindiju nakon što se dokazalo da uvezeno mlijeko ovih proizvođača sadrži opasni aflatoksin.

“Pokretanje sudskog spora u ovom slučaju je teorijski moguće. Međutim, uvijek se rade procjene koliko je moguće dobiti taj spor i kakav je mogući ishod. Još nismo imali takvih tužbi od strane građana i ja ne znam da je neko pokrenuo spor protiv ovih hrvatskih proizvođača”, kazao je Doko.

On također smatra da građani u BiH, koji su konzumirali proizvode navedenih proizvođača, imaju svako demokratsko pravo da dobiju i kolektivnu kompenzaciju.

Napomenuo je da je u ovom slučaju vrlo značajno da se dokažu konkretne posljedice i štete konzumiranja sumnjivog mlijeka: “Teško je dokazati uzročno-posljedične veze. Naprimjer, kako povezati korištenje mlijeka ili mesa i neke posljedice po zdravlje ljudi, kao što su i smrtni slučajevi.“

Kazao je da bi građani, prije pokretanja takvih sporova trebali izvršiti procjenu da li mogu dobiti taj slučaj. Doko je dodao kako još uvijek nije stigao finalni izvještaj o sumnjivim proizvodima Dukata i Vindije, nakon čega će čitava situacija biti mnogo jasnija.

“Mi još uvijek nemamo ni konačnu potvrdu iz supervještačenja i laboratijske nalaze iz Beča. Još uvijek ne znamo kakvi su nalazi, ali indicije govore da se radi o materiji koja nije dozvoljena i koja je prešla neku graničnu vrijednost”, istakao je ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije