BH-Gas počeo s obnovom mosta kojeg su lopovi ukrali u Zenici

K. S.
BH-Gas počeo s obnovom mosta kojeg su lopovi ukrali u Zenici
Foto: Zenicainfo / Kanal: Most kojeg su lopovi odnijeli
Bosanskohercegovačku javnost u oktobru prošle godine šokirala je neobična krađa, kada su u naselju Kanal u Zenici lopovi ukrali 30 metara mosta koji prelazi preko rijeke Bosne.

Dodatnu paniku među stanovništvom izazvala je činjenica da se na tom željeznom mostu nalazi cijev po velikim pritikom koja je transportuje plin do pogona željezare Arcelor Mittal i drugih industrijskih pogona koji se nalaze u blizini.

Nepoznate osobe su tada izrezale željeznu konstrukciju mosta vjerovatno da bi željezo prodali kod sakupljača sekundarnih sirovina.

Željezni most preko kojeg prelazi magistralni plinovod vodi se u poslovnim knjigama preduzeća BH-Gas, koji je od završetka rata uložio prilična sredstva u njegovu sanaciju i održavanje.

Upravo je BH-Gas nedavno dodijelilo posao izrade projekta stabilnosti gasovodne cijevi i sanacije nosive konstrukcije za gasovod preduzeću Forma-AGD d.o.o. Zenica u iznosu od oko 24.000 konvertibilnih maraka, navodi se na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

Iz preduzeća BH-GAS kazali su za Radiosarajevo.ba da je BH-Gas podnio prijave protiv NN osoba MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Kantonalnom Tužilaštvu u Zenici.

“Isti dan kada je upućena prijava nadležnim organima, policija i krim inspektori zajedno sa predstavnicima BH-Gasa obavili su uviđaj, te sačinili zapisnik”, rečeno nam je u ovom preduzeću.

Kako bi povećali sigurnost stanovništva, radnici BH-Gasa postavili su betonske prepreke i metalne ograde, koje onemogućavaju pristup gasovodnoj cijevi i nosaču, koji su skidanjem konstrukcije mosta ostali nezaštićeni.

“Od saznanja o otuđenju dijela konstrukcije mosta, radnici BH-Gasa redovno obilaze lokaciju Kanal, koja je vidno obilježena trakom i tablama upozorenja i do sada nije bilo novih aktivnosti od strane nepoznatih osoba”, precizirali su iz BH-Gasa.

Osim ovoga, sačinjen je Elaborat procjene stabilnosti gasovodne cijevi i čelične konstrukcije koja nosi gasovodnu cijev.

“Od angažovane firme Forma-AGD d.o.o. Zenica sačinjen je Projekat stabilnosti gasovodne cijevi i sanacija nosive konstrukcije za gasovod na prelazu preko rijeke Bosne u mjestu Kanal, Zenica. tako da će su u narednom periodu, nakon izbora izvođača radova, započeti sa sanacijom mosta”, napominju za Radiosarajevo.ba iz BH-Gasa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije