Bh. entiteti odlučuju o naknadama za plastične kese

Radiosarajevo.ba
Bh. entiteti odlučuju o naknadama za plastične kese


Centri civilnih inicijativa (CCI) dostavili su dodatne podatke koji će pomoći resornim entitetskim ministarstvima za zaštitu okoliša u donošenju konačne odluke o načinu rješavanja problema plastičnih kesa u BiH, kazao je u izjavi za Agenciju Fena projekt - menadžer CCI-a Siniša Bencun

Naglasio je da očekuje da će u ovom mjesecu biti održana sjednica Međuentitetskog tijela za zaštitu životne sredine na kojoj će biti razmatrana ova odluka: „Već imamo potvrđeno od ministarstava da će ovo biti ključna tačka dnevnog reda i da će se donijeti konačna odluka o nivou i načinu uvođenja naknade na tanke plastične kese.“

CCI očekuje već do kraja marta da ta uredba bude na usvajanju na entitetskim vladama.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su povrdili da razmatraju modele koje je CCI dostavio. U stalnom su kontaktu i sa CCI-jem i s resornim federalnim ministarstvom. Još  se razmatraju modeli, a potrebna je i saglasnost Socijalno ekonomskog savjeta RS-a. Traži se, naveli su, model koji će najmanje opteretiti privredu, ali i građane, s obzirom na socijalno-ekonomsku situaciju u zemlji. 

Agenciji Fena potvrđeno je u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša FBiH da će to ministarstvo biti domaćin naredne sjednice Međuentitetskog tijela za zaštitu životne sredine na kojoj će biti razmatrana i Uredba o zbrinjavanju plastičnih kesa u BiH.

Očekuje se da bi sjednica trebalo biti održana u drugoj polovini februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije