Bh. aktivistkinje podržavaju zahtjeve građana iskazane na protestima

Radiosarajevo.ba
Bh. aktivistkinje podržavaju zahtjeve građana iskazane na protestima

Vladavina prava uz puno uvažavanje jednakosti građana i osiguranje jednakog učešća muškaraca i žena u svim sferama života imperativ su daljeg razvoja BiH, zaključile su žene Bosne i Hercegovine na konferenciji u Sarajevu "Ženski mirovni aktivizam u BiH i Siriji".

Učesnice konferencije, dugogodišnje aktivistkinje iz cijele BiH podržavaju zahtjeve građana iskazane na protestima u BiH i ukazuju da nema daljeg razvoja demokratskih procesa bez jednakog učešća i zastupljenosti muškaraca i žena u tijelima odlučivanja na svim nivoima vlasti, a na to obavezuju i odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

"Rodna jednakost mora biti sastavni dio izgradnje pravednog društva. Bez rodne jednakosti nema istinske socijalne pravde", istaknuto je.

Učesnice konferencije istakle su da jedan od zahtjeva treba biti i ograničavanje mandata na način da nijedan građanin ne može biti kandidiran za izabranu ili imenovanu funkciju ukoliko je neku od tih funkcija obnašao tri ili više mandata na bilo kojem nivou vlasti.

Time će se stvoriti uvjeti za zaustavljanje procesa marginalizacije mladih. Radi osiguranja nadzora nad provođenjem zakona mora se pospješiti rad inspekcijskih i drugih nadzornih organa i ograničiti mandat rukovodilaca tih organa.

Građani u uživanju socijalnih i zdravstvenih prava ne smiju biti ograničeni ustavnom strukturom uspostavljenom Dejtonskim sporazumom. Uspostava fonda socijalne zaštite je imperativ za ujednačavanje socijalnih i zdravstvenih prava, posebno onih kojih su sad u nadležnosti kantona i entiteta i Brčko distrikta, što uključuje naknade za porodilje, naknade za smještaj u ustanove i slično.

Sva sredstva koja su planirana u budžetu 2014. za različite naknade funkcionerima trebaju biti preusmjerena u fond socijalne zaštite.

Učesnice konferencije će ove zahtjeve prezentirati i putem plenuma u svojim lokalnim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije