Bezvizni režim apsolutno nije ugrožen

Radiosarajevo.ba
Bezvizni režim apsolutno nije ugrožen

Bezvizni režim za BiH apsolutno nije ugrožen i BiH mora nastaviti provoditi mjere da bi bio smanjen broj lažnih azilanata u zemljama EU, izjavio je Srni sekretar Ministarstva bezbjednosti Bakir Dautbašić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Evropske komisije i belgijskih vlasti u Briselu.

Dautbašić je istakao da su predstavnici Evropske komisije i belgijskih vlasti tokom dvodnevne serije sastanaka sa delegacijom BiH u Briselu pozdravili preduzete mjere BiH na rješavanju problema lažnih azilanata.

"Dogovorili smo modalitete sa belgijskim vlastima kako da im pomognemo u svom ovom procesu i kako da ubrzamo načine povratka lažnih azilanata nazad u BiH, što je naš naredni korak", rekao je on.

Dautbašić je dodao da je Delegacija BiH obavijestila Evropsku komisiju da je BiH spremna za saradnju gdje god postoji određeni broj lica iz BiH koji traže azil, kao što je to sada slučaj sa Švedskom i Njemačkom.

"Partneri smo i spremni smo za saradnju, i to je Evropska komisija prepoznala", rekao je Dautbašić, naglasivši da institucije BiH žele da suzbije povećanje broja lažnih azilanata.

U Belgiji je tokom 2011. godine, azil zatražilo preko 200 lica iz BiH, koji su trenutno u proceduri odbijanja zahtjeva, nakon čega će biti vraćeni u BiH shodno belgijskim propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije