Bez SDS-a na posebnoj sjednici NSRS: Na sceni je Dodikov marketing

Radiosarajevo.ba
Bez SDS-a na posebnoj sjednici NSRS: Na sceni je Dodikov marketing

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će poslanici zauzeti stav o provođenju presude "Sejdić-Finci“ i o mehanizmu koordinacije, da bi taj bh. entitet imao definiran stav za sastanak u Briselu 10. oktobra, počela je danas u Banjoj Luci, ali bez prisustva poslanika SDS-a.

Šef Kluba poslanika te stranke Vukota Govedarica kazao je da poslanici SDS-a neće prisustvovati sjednici, jer predsjednik njihove stranke Mladen Bosić, koji je također s predsjednikom SNSD-a Milorad Dodikom učestvovao u razgovorima u Briselu, nije pozvan da se obrati entitetskom parlamentu.

“Bosić od Dodika nije pozvan da se obrati Skupštini, već je dobio poziv da dođe na sjednicu kao i svi predstavnici RS u Parlamentu BiH. To smatramo kao pokušaj omalovažavanja Mladena Bosića, koji je bio punopravni član delegacije RS u Briselu”, rekao je Govedarica odmah na početku posebne sjednice, javlja Fena.

Kazao je i da je Bosić potpisnik svih sedam principa koji su potpisani u Briselu tokom sastanka bh. lidera i predstavnika EU te da ta stranka stoji iza njih.

“Radi se o dokumentu koji u prespektivi vidi rješenje za presudu “Sejdić-Finci”, ali ta rješenja još uvijek nisu konačna i smatramo da je Skupština RS-a trebala isključivo razmatrati one prinipe i rješenja koja su konačna, čime bi parlament pristupio njihovoj ratifikaciji”,rekao je Govedarica.

Ponovio je da je nepozivanjem Bosića da se obrati parlamentu RS, koji razmatra ta pitanja, pokušaj njegovog ponižavanja, a da je na sceni “marketing” u kojem bi Dodik imao glavnu ulogu o tom pitanju. Iako poslanici SDS-a ne prisustvuju posebnoj sjednici, ona je nastavljena obraćanjem predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, koji je i zatražio njeno održavanje o implementaciji presude “Sejdić-Finci” i briselskom dogovoru te mehanizmu koordinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije