Bez sankcija za one koji nisu vratili pozajmice

Radiosarajevo.ba
Bez sankcija za one koji nisu vratili pozajmice
 
Na ovosedmičnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su usvojili Izvještaj o stanju pozajmica odobravanih za finansiranje programa za pokretanje ili proširenje proizvodno-uslužnih djelatnosti koje obavljaju demobilisani pripadnici Oružanih snaga BiH, koji imaju potraživanja po osnovu neisplaćenih potraživanje.

Od početka realizacije projekta odobrena su 1262 zahtjeva za pozajmice u ukupnom iznosu oko 23 miliona KM a kao rezultat, tvrdi ministar, trebalo je danas da postoje i 2186 uposlenih pripadnika boračke populacije, no ''stvarnost je sasvim drugačija''.
U proteklom periodu kaže otplaćeno je oko 12 miliona KM odnosno 51 posto, što ukazuje na to da je dug po pozajmicama oko deset miliona KM. Za 69 korisnika ovih pozajmica nadležni sud je donio odluku o otpisivanju pozajmljenih sredstava u ukupnom iznosu oko 1 190 000 KM zbog raznih osnova, a najčešće zbog smrti korisnika, kaže ministar za boračka pitanja KS Asim Džambasović, javlja Fena.
Ministar je predložio i niz mjera kojima bi se ovaj problem pozitivno mogao riješiti i naplatiti pozajmice, no ostaje problem u pravnoj regulativi, ne postoji način kako sankcionirati onoga koji je preuzeo obavezu da nekoga zaposli, a to do sada nije učinio. 
Potrebna precizna statistika
Među ministrovim prijedlozima su i da se putem javnih glasila imenuju svi korisnici novčanih pozajmica koji imaju neizmirena dugovanja i tražiti ih da se izmire, te da se da ovlaštenje Ministarstvu za boračka pitanja da sa svim dostupnim korisnicima uradi pregovore o mogućnostima vraćanja pozajmljenih sredstava.

Na kraju je rečeno da ukoliko se želi kvalitetno razgovarati o ovom problemu potrebno je imati preciznu statistiku o broju demobiliziranih boraca u KS i koliko ih je u KS-u, ali i državi, kroz razne programe uloženo u njih.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije