Bez saglasnosti oko formiranja Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Bez saglasnosti oko formiranja Vijeća ministara


Današnji sastanak predsjednika šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDS, SNSD, SDP, SDA), koje čine Kolegij domova Parlamentarne skupštine BiH, u Mostaru nije donio konkretne zaključke, ali je dogovoren novi sastanak u Sarajevu za 15. rujna, čiji će domaćin biti SDP.
 
Stavovi oko formiranja Vijeća ministara nakon današnjeg sastanka još su udaljeni, kao i stavovi o presudi Sejdić-Finci, ali su približeni stavovi o pitanju popisa stanovništva, sustavu državne pomoći i rješavanju vojne imovine.
 
 "Još uvijek su prisutne značajne razlike u pristupu rješavanja nekih novih pitanja ali isto tako stajališta su oko nekih pitanja značajno približena u odnosu na prethodno razdoblje. Sudionici sastanka svjesni su kako je za rješenje ovih pitanja nužno formiranje izvršne vlasti u BiH", izjavio je nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
 
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je kako je uvjeren da je ovaj sastanak početak izlaska BiH iz pat pozicije.
 
Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako u idućih 10 dana moraju intenzivirati razgovore.
 
"Kako smo se približili nekim stvarima tako smo konstatirali da su neke stvari suviše daleko da bi se mogla pružiti bilo kakva optimistična poruka, ali nema razloga za pesimizam", poručio je Lagumdžija.
 
Izrazio je nadu  u to da će u idućih deset dana doći do nekog zajedničkog rješenja koji će definirati i politički okvir i način njegove realizacije.
 
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako se mora formirati Vijeće ministara uvažavajući principe predstavnika naroda u BiH po principima koji su dosada važili rotacijom i konsenzusom oko toga da RS-u pripadaju 4 ministarska mjesta jer je to, kako je kazao, odredio Ustav.
 
"Mi smo spremni za određene razgovore, ali smo definitivno uvjereni da Ministarstvo vanjskih poslova pripada predstavnicima RS-a", istaknuo je Dodik.
 
Predsjednik SDA Sulejman Tihić naveo je kako strankama platforme treba pripasti jedna od dvije ključne pozicije i to predsjedatelj Vijeća ministara ili ministar vanjskih poslova.
 
 Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako je uspjeh što je do sastanka došlo, te da je sastanak otvorio dijalog što ne znači da će taj dijalog na kraju donijeti i rješenje.
 
 "Na sljedećem sastanku bit će jasno postoji li dovoljan prostor za kompromis i dogovor oko formiranja novog Vijeća ministara," istaknuo je Bosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije