Bez rješenja o primjeni presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Bez rješenja o primjeni presude Sejdić-Finci

Na sastanku lidera vodećih stranaka u BiH, održanom u petak, nije postignut dogovor o implementaciji presude Sejdić-Finci, jer se "ne želi parcijalno rješavati to pitanje", potvrdio je Milorad Dodik, domaćin sastanka u Banjoj Luci.

"Stavovi su poznati i ostaju iste dileme koje smo imali i ranije", rekao je Dodik, te dodao kako manje problema ima oko pitanja formiranja Doma naroda državnog parlamenta, kada je riječ o primjene ove presude.

Na sastanku, kojem su, pored predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, prisustvovali Zlatko Lagumdžija (SDPBiH), Sulejman Tihić (SDA), Dragan Čović (HDZBiH), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Mladen Bosić (SDS) razmatrana su i pitanja i državne imovine te utvrđeni principi na kojima bi se u narednom periodu donijele određene odluke.

Predsjedik SDA Sulejman Tihić izjavio je da će u roku od 60 dana biti donesena odluka o vojnoj  a najkasnije do godinu dana i o državnoj imovini, s tim da u roku od 90 dana ta imovina mora biti popisana kako bi se znalo šta je od državne imovine neophodno za institucije BiH.

"Imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva odbrane BiH bit će upisana u korist teritorija onih općina gdje se ona nalazi", pojasnio je Tihić i ukazao da je važno da su večeras riješena ova bitna pitanja o kojima se raspravlja već nekoliko godina. Važno je to i zbog rokova kada je u pitanju put BiH u članstvo u NATO.

"Bosna i Hercegovina može biti pozitivna vijest na samitu u Čikagu", kazao je Lagumdžija i dodao da principi koji su usaglašeni u potpunosti zadovoljavaju ono što je bilo postavljeno kao obaveza pred BiH po pitanju vojne imovine.  

Sastanak na kojem je bilo riječi i o budžetu BiH te potrebi ušteda i smanjenju broja zaposlenih u administraciji i plaća, bit će nastavljen, rečeno je u pauzi tokom koje su se novinarima obratili učesnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije