Bez obilježavanja početka agresije na BiH

Radiosarajevo.ba
Bez obilježavanja početka agresije na BiH


Obilježavanje 20 godina od tragičnih događaja u Zvorniku kada je i započela agresija na BiH, neće biti održano prema planiranim aktivnostima zbog velikog pritiska boračkih udruženja proisteklih iz Vojske RS-a na općinske institucije i policijske organe, izjavio je Feni Izet Mehinagić, istaknuti borac tog perioda za mir i progres i protagonist obilježavanja tih događaja, kao Dana sjećanja na žrtve.

Organizacioni odbor manifestacije "Dani otpora" na svojoj sjednici u četvrtak je procijenio da je ugrožena sigurnost za učesnike javne tribine koja je trebala biti održana u prostorijama Skupštine općine Zvornik 8. aprila pod nazivom "Zvornik 20 godina poslije". Policija i lokalna vlast preporučili su organizatorima i učesnicima da se tribina ne održava u zgradi Općine Zvornik.

Mehinagić je na toj tribini trebao održati izlaganje kao prilog reafirmaciji stoljetne tradicije Zvornika, otvorenog grada za sve ljude koji su u njemu rođeni, živjeli, koji ga vole i žele da u njemu žive.


Zvornik

On još naglasio da je želio, za razliku od ideologije zla koja je materijalizirana 1992-1995, da ukaže da je naša vizija prosperitet, ljudska prava i slobode u ujedinjenoj Evropi čiji smo neizostavni dio.

„Oni koji su nastavljači ideologije koja je nanijela našoj zemlji nemjerljive patnje i žrtve, materijalna razaranja, a generacijama ljudi, posebno omladini, uskratila svijetlu budućnost, natjerali su one koji su na vlasti sada u Zvorniku, da uskrate opštinsku salu za taj javni skup građana i time ga praktično zabrane.

Takvi javni skupovi su se slobodno održavali, uz dopuštenje vlasti, u opštinskoj sali u Zvorniku prije deset i prije pet godina, što svjedoči kakav ambijent razvijaju sadašnje politike i u kom smjeru se kreću ljudska prava i slobode bh. građana“, ističe Mehinagić za novinsku agenciju Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije