Bez državnog budžeta nema 'šestorke'

Radiosarajevo.ba
Bez državnog budžeta nema 'šestorke'

Ukoliko državni poslanici partija koje čine parlamentarnu većinu ne dignu ruku za usvajanje budžeta, to je jasan znak da je vladajuća koalicija mrtva, izjavio je  ministar prometa i komunikacija  BiH Damir Hadžić uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

„Bez državnog budžeta Bosna i Hercegovina neće moći preuzimati sredstva iz evropskih struktura za razvoj jer neće biti novca za sve institucije koje trebaju da usmjere sredstva za razvoj infrastrukture, a bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja privrede", istakao je Hadžić za Fenu.

Rekao  je da bi on i njegova stranka - Socijaldemokratska partija BiH voljeli da je budžetski okvir mnogo veći od postojećeg na svim nivoima vlasti, ali da treba biti realan; demantovao je  da neće biti moguće mijenjati postojeći okvir za državni budžet od 950 miliona KM u narednim godinama "ako se zabilježi porast prihoda". 

Hadžić je podsjetio da su se tokom pregovora o budžetu ministri iz SDP-a BiH izborili da četiri najniže kategorije uposlenih u policijskim i vojnim strukturama budu izuzeti od smanjivanja plaće, a te četiri kategorije čine 70-80 posto ukupno uposlenih. 

Podsjetimo, za državni budžet, po najavama iz Stranke demokratske akcije, neće glasati njihovi zastupnici i delegati. Hadžić je rekao da će takav ishod biti jasan znak da je potrebna nova parlamentarna većina na državnom nivou koja će prouzrokovati promjene i na nižim nivoima vlasti, no nije želio prejudicirati daljnji razvoj događaja prije samog glasanja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije