Bez dogovora o problemu bošnjačke djece iz Konjević-Polja

Radiosarajevo.ba
Bez dogovora o problemu bošnjačke djece iz Konjević-Polja

Sastanak predstavnika Ureda visokog predstavnika (OHR) i Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE), kojem je prisustvovao i Goran Mutabdžija, ministar kulture i obrazovanja u Vladi Republike Srpske, jučer je u Sarajevu završen bez dogovora o problemu bošnjačke djece iz Konjević-Polja, čiji roditelji duže od mjesec protestiraju tražeći okončavanje diskriminacije u obrazovanju, piše Avaz.ba

Mutabdžija je jučer rekao za Avaz da je sastanak bio neuspješan i pored svih nastojanja da se višemjesečna agonija konačno okonča.

"Ponudio sam maksimum, skoro 100 posto od zahtjeva koji su iznijeli roditelji djece, ali nažalost, nismo se uspjeli dogovoriti. Roditelji nisu uspjeli izaći iz okvira koje su im kreirale radikalne grupe i neki nedobronamjerni pojedinci. Oni ostaju pri svojim maksimalističkim zahtjevima", kaže Mutabžija.

Saznajemo da je jedan od prijedloga koji je Mutabdžija jučer iznio predstavnicima OHR-a i OSCE-a, bio da djeca bošnjačke nacionalnosti  imaju dva časa vannastavne aktivnosti za nacionalnu grupu predmeta, kao i da jedna učiteljica, koju bi Ministarstvo zaposlilo, predaje nacionalne predmete do kraja polugodišta. 

No, takav zahtjev za roditelje je bio neprihvatljiv. 

Iz OHR-a rečeno je da oni nastavljaju nastojanja da se pronađe način za rješavanje ovog pitanja i da se djeca vrate u školu. 

"Ostajemo odlučni da nastavimo pomagati u pronalaženju rješenja, a svako rješenje zahtijeva fleksibilnost", rekao je Mario Brkić, portparol OHR-a. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije