Bevanda: Vlada može ispuniti uslove za MMF

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Vlada može ispuniti uslove za MMF

Ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Vjekoslav Bevanda smatra da federalna Vlada može i treba da ispuni uslove iz stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer je on nepohodan za kratkoročno zatvaranje obaveza, prenosi Srna.

"Ukoliko izgubimo taj aranžman, Svjetska banka se povlači iz finansiranja i onda nam nikakav čarobnjak neće pomoći", naglasio je Bevanda.

Gostujući u programu OBN televizije, Bevanda je rekao da do kraja godine penzioneri u FBiH ne bi trebalo da osjete krizu, niti da budu oštećeni mada će u narednom periodu biti problema sa penzijama.

Prema njegovim riječima, problemi su već veliki, posebno sa 20 000 beneficiranih penzionera.

Štednjom i ulaganjem u razvoj do rješenja

"Suština je da izdržimo rebalans budžeta, jer se on ne smije mijenjati bez saglasnosti MMF i Svjetske banke. Budžet je bio uslov za dobijanje stand by aranžmana i MMF je na naš poziv došao da nam pomogne. Ukoliko ne budemo radili gluposti i ukoliko ne izgubimo drugu tranšu, izaćićemo normalno iz ove godine", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, kriza može biti riješena u dva pravca - štednjom na svim poljima i ulaganjem u razvoj i preduzetništvo.

Bevnada smatra da treba donijeti zakon o platama koji bi morao da ujednači primanja u oblasti zdravstva, prosvjete i policije u kantonima.

"Ne može policajac u u jednom kantonu imati duplo veću platu od kolege u drugom kantonu samo zato što njegov kanton finansijki bolje stoji. Treba ujednačiti primanja, ali kod nas nema odlučnosti da se naprave zaokreti i to treba presjeći", ocijenio je Bevanda.

On tvrdi da FBiH "finansijski bolje stoji" nego Hrvatska, samo što građani u FBiH lošije žive.

"Mi imamo perspektivu, manje smo zaduženi, samo treba da bolje uredimo sistem", rekao je Bevanda.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije