Bevanda sretan zbog ulaska Mirka Šarovića u VM

Radiosarajevo.ba
Bevanda sretan zbog ulaska Mirka Šarovića u VM

Mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda očekuje da, nakon što sutra završi konsultacije i s posljednjom strankom, SNSD-om, novi saziv te institucije dobije parlamentarnu potvrdu za desetak dana, do kada bi trebalo da se obave sve provjere predloženih kandidata.

Kako je javila novinska agencija Fena, Bevanda je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem, čija stranka je na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložila Mirka Šarovića, a za zamjenike ministra pravde i ljudskih prava i izbjeglica Mirka Okolića i Radmilu Mitrović. Bevanda je posebno zadovoljan što će u novom Vijeću ministara biti Šarović kojeg, kako je Bevanda naveo, „cijeni i kao političara i čovjeka koji zna svoj posao“.

Ko je Mirko Šarović?

Radio Sarajevo podsjeća da je Šaroviću bilo zabranjeno političko djelovanje zbog sumnje da je pripadao mreži podrške haškim optuženicima, tada još bjeguncima. Ipak, kako mu krivica nije dokazana ni na sudu, rehabilitovan je. Nekad visoki funkcioner Karadžićeve vlasti, a danas kandidat za državnog ministra, inače je prvi, kako to voli reći, „gradonačelnik poslijeratnog srpskog Sarajeva“.

Šarović je na Sudu BiH oslobođen i od optužbi da je zloupotrijebio položaj; ista institucija dodijelila mu je i oko sto hiljada maraka odštete. Bio je jedan od glavnih aktera u aferi 'Orao' – optužen da je Iraku dobavljao naoružanje prije nego što su ovi ušli u sukob sa Amerikom. Šarović nerijetko u intervjuima napominje kako je iz politike 'sklonjen' zato što je nekadašnjem visokom predstavniku Paddy Ashdownu rekao 'ne' kada je reformom odbrane predloženo ukidanje Vojske RS.

Ipak, Bevanda je uvjeren da će novo Vijeće ministara profunkcionirati kao ekipa, koja će dati sve od sebe da BiH „krene ka boljem sutra“.

Lider SDS-a očekuje da će Bevanda dobiti podršku u Parlamentu BiH, mada, tvrdi, postoje političke snage koje vrše opstrukciju, čak i iz redova stranaka koje su potpisale dogovor „šestorke“. S tim u vezi, nada se ipak da će buduće Vijeće ministara BiH osigurati usvajanje budžeta, koji će biti u skladu s ekonomskim prilikama koje vladaju u BiH i neće biti veći od ostvarenog u prošloj godini.

Bosić je istakao kako je SDS ponudio kadrove koji imaju zadatak da rade kao tim u novom sazivu Vijeća ministara, a Bevandi je prenio očekivanje da će VM osigurati da i ostali ministri rade u interesu svih građana i da će se „spriječiti da pojedini ministri putujući po svijetu provode i zastupaju stranačku, a ne politiku u interesu entiteta i svih građana BiH“.

„Naši ministri će imati zadatak da pokušaju da Vijeće ministara napokon profunkcioniše kao servis građana i entiteta i očekujemo od Bevande da ukine sve što nema nikakvu funkciju i što služi samo da bi pojedini stranački kadrovi dobijali plaće“, rekao je Bosić.

Očekuje i provođenje dogovora šetorice predsjednika najjačkih političkih stranaka, a koji je prethodio nominaciji Bevande za mandatara, što znači uskoro usvajanje zakona o popisu i o sistemu državne pomoći.

Pravosudni problemi

Bosić je obavijestio Bevandu i o jučerašnjem stavu SDS-a i SNSD-a da će tražiti ukidanje Tužilaštva i Suda BiH, jer tvrdi da je situacija u pravosuđu "jedan od glavnih problema". Bevanda se nije izjašnjavao o tom pitanju.

S druge strane, i Bosić dodaje da zahtjev SDS-a i SNSD-a za ukidanje Tužilaštva i Suda BiH nema veze s Vijećem ministara i da „taj problem nije od jučer, već je naglašen odlukom da se obustavi istraga u slučaju Dobrovoljačka“.

„Ukoliko naša inicijativa ne bude prihvaćena u Parlamentu BiH, što je vrlo vjerovatno, idemo dalje. Mislim da bi čak i međunarodna zajednica, ako nepristrano analizira rad tih pravosudnih institucija, trebalo da podrži takav razvoj situacije“, zaključio Bosić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije