Bevanda: Sporazum s Hrvatskom završen na najbolji način

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Sporazum s Hrvatskom završen na najbolji način

Danas u Briselu potpisana su tri sporazuma između BiH i Republike Hrvatske. Ugovor između dvije zemlje o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom prometu uime BiH potpisao je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, javlja Fena.

"Evo moram reći da sam jednostavno sretan i zadovoljan što sam sudionikom ovih događanja danas u Briselu. Poslije svih naših ovih unutarnjih turbulencija mi smo potpisali Sporazum o pograničnom prometu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. To znači uspostava pograničnog režima, uređenje pograničnog prometa u pograničnom području između BiH i Republike Hrvatske jer to je bilo neuređeno područje.

Drugo, ono što je najbitnije Ugovor o graničnim prijelazima između BiH i RH, gdje su faktički benificirana ova dva vip prijelaza, to znači Gradiška- Stara Gradiška i Bijača-Nova Sela te sasvim normalno što smo uspjeli u Sporazum staviti da će to biti i Izačić kad se za to steknu uvjeti. Sem toga dobili smo četiri prijelaza za promet voća i povrća to su Orašje-Županja, Izačić-Ličko Petrovo Selo, Gorica- Gornji Vinjani, Ivanica-Gornji Brgat te ostali prijelazi za promet putnika i roba. To je onaj cestovni i željeznički promet te od danas faktički ovom verifikacijom i stupanjem Hrvatske u EU sav promet ljudi, roba i svega ostalog će se odvijati neometano.

Sem toga isto tako smo potpisali zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorija Republike Hrvatske u/iz luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu. To je bilo stvarno mukotrpno pregovaranje vezano za to. Mislim da smo sad dobili končano ono što nam i pripada. Vi znate da je BiH u najvećem obimu, u neko bivše vrijeme, izgradila luku Ploče i da luka Ploče jednostavno nema smisla postojanja bez tranzita iz BiH. Sem toga konačno smo spriječili sve špekulacije i manipulacije i regulirali i tretman Neuma.

Prema tome po meni su ovo tri bitne stvari i drago mi je što je to završeno na najbolji mogući način, nego da se valjamo u blatu još dugi niz godina", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda povodom potpisanih ugovora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije