Bevanda posjetu Beogradu ocijenio izuzetno uspješnom

Radiosarajevo.ba
Bevanda posjetu Beogradu ocijenio izuzetno uspješnom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je današnju, prvu službenu posjetu, Beogradu ocijenio kao izuzetno uspješnu i značajnu.

Predsjedavajući Bevanda i premijer Republike Srbije Ivica Dačić su tokom susreta istakli da je vrlo važno unaprijediti saradnju u oblasti evropskih integracija, te pozdravili dosad potpisane sporazume iz ove oblasti, kao i protokol između tužilaštava.

Premijer Dačić je rekao da je neophodno graditi međusobno povjerenje i tražiti zajedničke interese radi prevazilaženja prošlosti i izlaska iz začaranog kruga. Naglasio je da je Srbija garant Daytonskog sporazuma i da ostaje dosljedno opredijeljena za poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Premijeri su najavili i održavanje sjednice zajedničkog povjerenstva za ekonomsku saradnju u martu ove godine.

Predsjedavajući Bevanda i premijer Dačić su zaključili i da je važno pitanje završetka procesa povratka izbjeglih i raseljenih osoba, te pozvali međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obaveze. Predsjedavajući Bevanda je naglasio i značaj realizacije programastambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba.

Bevanda je dodao da ulazak Hrvatske u EU i njen izlazak iz CEFTA-e znači šansu za ekonomije BiH i Srbije.

„Treba stvoriti prostor i dati političku potporu ekonomijama da se što više spajaju i zajedno nastupaju, a da svojim kvalitetom garantiraju plasman na druga tržišta“,  rekao je Bevanda.

Bevanda i Dačić su se složili da dvije države trebaju zajednički aplicirati za sredstva iz evropskih pristupnih fondova za prekograničnu saradnju.

Tokom današnje službene posjete Beogradu predsjedavajući Bevanda se susreo i sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem, s kojim je razgovarao o jačanju parlamentarnih i ekonomskih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine. Bevanda i Stefanović su se složili da buduća suradnja dvije zemlje treba da poluči konkretne ekonomske rezultate i mjerljivi rast životnog standarda za građane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije