Bevanda optimist: Državni budžet biće usvojen do Nove godine

Radiosarajevo.ba
Bevanda optimist: Državni budžet biće usvojen do Nove godine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Vjekoslav Bevanda optimist je da će  u ponedjeljek, 30.decembra, biti usvojen budžet BiH, a da će naredni dana proći u intenzivnoj komunikaciji kako bi BiH dobila budžet do Nove godine.

Ocijenio je da je ostalo jako malo za usaglašavanje oko tog "najvažnijeg dokumenta".

Nije želio da govori o odgovornosti zbog kašnjenja u usvajanju budžeta, navodeći da će   ukoliko opet ne dođe do usvajanja, biti  usvojena odluka o privremenom finansiranju.

Bevanda je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ipak, rekao  da vjeruje da će državni budžet biti usvojen.

I Bećirović vjeruje u pozitivan ishod

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je danas Feni da je za ponedjeljak zakazan nastavak 60. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, gdje je jedina tačka usvajanje budžeta institucija BiH za 2014. godinu. 

"Međutim, moram podsjetiti da smo za ponedjeljak, nakon te sjednice, već poslali poziv i za 61. sjednicu Predstavničkog doma. Poslali smo u pozivu za tu sjednicu prijedlog od 18 tačaka dnevnog reda. Možda još neke tačke dnevnog reda u međuvremenu budu uvrštene" kazao je Bećirović. 

S obzirom da je trenutno najaktuelnije pitanje vezano za budžet, Bećirović je naglasio da je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH razmatrala ovaj prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u drugoj komisijskoj fazi. 

"Komisija je odgodila izjašnjavanje o prijedlogu zakona i zaključila, između ostalog, da je potrebno pronaći odgovarajuće rješenje u koordinaciji s Vijećem ministara BiH i da u tom smislu Komisija nastavlja raditi. Očekujem da i Komisija u ponedjeljak, prije sjednice, zasjeda i da napokon Predstavnički dom dobije ovaj izvještaj Komisije za finansije i budžet, što je pretpostavka da možemo to pitanje i razmatrati na samoj sjednici" kazao je Bećirović. 

Ipak, dodao je on, želim biti optimist da ćemo do ponedjeljka doći do odgovarajućih rješenja. 

"Želim vjerovati da će Predstavnički dom ipak u ponedjeljak u drugom čitanju usvojiti budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu - kazao je Bećirović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije