Bevanda od Milanovića zatražio nižu cijenu pograničnih propusnica

Radiosarajevo.ba
Bevanda od Milanovića zatražio nižu cijenu pograničnih propusnica

Predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanović u kojem se navodi da je, sukladno Sporazumu između Republike Hrvatske i BiH o pograničnom prometu i suradnji kojim se, između ostalog, regulira pitanje izdavanja pograničnih propusnica, Vijeće ministara BiH tokom jula razmatralo donošenje podzakonskih akata potrebnih za implementiranje Sporazuma u ovom segmentu.

Kako se navodi u pismu, posebna pažnja posvećena je utvrđivanju visine naknade za izdavanje pogranične propusnice, uzimajući u obzir da su nadležna tijela Republike Hrvatske već utvrdila visinu naknade za pograničnu propusnicu u iznosu od 225 kuna, što bi u protuvrijednosti iznosilo 60 KM, kao i primjenu principa reciprociteta u vezi s tim.

"Svjesni žurnog djelovanja po ovom pitanju kako bi se građanima obiju država u pograničnom pojasu osigurala sloboda kretanje u skladu sa Sporazumom, a imajući u vidu trenutačne ekonomske i financijske prilike, te do sada važeću visinu naknade za propusnice, kao i tehnološke aspekte, na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 24. jula 2013. godine, zaključeno je da Vas, kao premijera Vlade Republike Hrvatske, upoznam s našim nastojanjem za postizanjem povoljnije visine naknade za pograničnu propusnicu i mogućnošću da ovo pitanje razmotrite s nadležnim organima Vlade Republike Hrvatske, na obostrano zadovoljstvo", navodi se u pismu.

Svjestan koliko ste Vi i Vaši suradnici učinili napora na ovom planu, kao i Vaše posvećenosti svim drugim pitanjima bitnim za funkcioniranje i dobrosusjedske odnose naših zemalja, vjerujem da će ova inicijativa biti shvaćena u najboljoj namjeri i da ćete, kao i u mnogim prilikama do sada, sa svojim suradnicima razmotriti realne aspekte ovog pitanja, navodi se u Bevandinom pismu Milanoviću, saopćeno je iz Bevandinog Ureda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije