Bevanda: Imamo rezervni plan

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Imamo rezervni plan

Gost Dnevnika subotnjeg Dnevnika D na Federalnoj televiziji bio je Vjekoslav Bevanda, dopremijer i ministar finansija Federacije BiH.

Nismo iskoristili prednost uvođenja PDV-a

Federalni budžet nije prazan, novca u njemu ima zahvaljujući aranžmanu s MMF-om, koji je, smatra Bevanda, bio neizbježan. Odgovornima za situaciju u kojoj je jedini spas bio takav aranžman smatra sve u vlasti koji nisu iskoristili mogućnosti nastale s uvođenjem PDV-a.

Tada su akumulirana ogromna sredstava s kojima je trebalo ići naprijed i strateški razmišljati, a ne trošiti ih sve u tekuću potrošnju. Ta je spirala davno počela i ona se teško zaustavlja. Bevanda napominje da je u to vrijeme ukazivao na nadolazeću krizu, ali je, kaže, bio predmet ismijavanja i skoro ga niko nije slušao.

I opozicija je glasala za neodržive zakone

„Za trenutnu situaciju krivi smo svi jer je i opozicija glasala za zakone koji nemaju financijskog pokrića. Ova je godina bila idealna da napravimo zaokret ka pravom smjeru, ali smo ostajali gluhi na zvono za uzbunu“, kaže Bevanda.

„Primili smo prvu ratu iz aranžmana s MMF-om, a do kraja godine bismo trebali dobiti i drugu, ali taj je aranžman stalno u opasnosti jer se traži ispunjenje uvjeta. Sada treba povući odgovarajuće poteze, prije svega, donijeti određene zakonske akata koji će voditi ka stabilizaciji ukupnog fiskalnog sustava. Misija MMF-a nam dolazi 4. studenoga i ukoliko iziđemo iz aranžmana zbog neispunjavanja uvjeta, situacija će biti mnogo teža“, kaže ministar finansija.

Oktobarske penzije nisu upitne

„Isplata mirovina za oktobar neće doći u pitanje“, kaže Bevanda. Ali napominje da će se za naredna dva mjeseca morati prekrojiti budžet jer su sredstva za beneficirane penzije već potrošena. „Ne smije se dopustiti da 400.000 umirovljenika koji su radili 40 godina i čije su penzije mizerne bude ugroženo zbog nedostatka sredstava za isplatu 20.000 beneficiranih umirovljenika“, poručuje Bevanda.

„Imamo rezervni plan ako aranžman s MMF-om propadne - brisat ćemo prihode na prihodovnoj strani proračuna i ići ćemo na umanjenje rashodovne strane“, kaže Bevanda.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije