Bevanda: Biće teško bez MMF-a

Radiosarajevo.ba
Bevanda: Biće teško bez MMF-a

Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je da bi se BiH mogla suočiti sa vrlo teškom situacijom ukoliko izostane aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Situacija nije sjajna ni u jednom entitetu, kao ni u BiH i ono što brine je hoće li budžeti entiteta i države preživjeti ovu godinu. Ako izostane aranžman sa MMF-om, suočit ćemo se sa vrlo teškom situacijom", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

Bevanda je istakao da prioritet u BiH treba da bude održavanje finansijske stabilnosti, zaključujući da BiH može zapasti u veoma tešku situaciju ukoliko se ne prevaziđu neodgovornost i politikantstvo, prenosi Srna.

Na pitanje može li FBiH u narednih 30 dana ispuniti uslove koje Svjetska banka traži kako bi BiH i entiteti dobili novac za podršku budžetima, Bevanda je odgovorio da je ostalo još da federalni parlament usvoji tri zakona.

"Vlada je svoj dio posla uradila, kao i resorna ministarstva, prema tome, očekujem da će Parlament usvojiti ono što je preostalo kao uslov da se dobiju sredstva od Svjetske banke", rekao je Bevanda.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Suc izjavio je jučer da neće biti novca sve dok vlast u FBiH ne obavijesti MMF da su usvojeni zakoni u federalnom parlamentu, te da je ispunjeno sve što je potrebno za drugu tranšu kredita.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije