Mišljenja / Berton: Inicijativa SDA odvraća pažnju od stvarnih potreba građana

24. 01. 2019. u 18:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OSCE-a u BiH naglašava da Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Misija OSCE-a u BiH poziva rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konsitutivnim narodima.

„Zaista, kao što je naglasio Visoki predstavnik, inicijativa SDA je naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja. Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi sa pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik“, kazao je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton.

Dodao je da građanima ove zemlje je potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA