Berton i Field: U BiH smo svjedoci pristrasnog i neujednačenog izvještavanja

Radiosarajevo.ba
Berton i Field: U BiH smo svjedoci pristrasnog i neujednačenog izvještavanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bruce G. Berton i Matthew Field

Sloboda medija ključni je stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva koja poštuju građanska prava i temeljne slobode, a zabrinjavajuća je činjenica da je samo postojanje slobode medija u velikoj opasnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i drugim zemljama širom svijeta.

Ocijenili su to u zajedničkoj kolumni šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u BiH Matthew Field povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, koji ove godine ima temu „Mediji za demokratiju: novinarska profesija i izbori u vremenima dezinformacija“.

Napomenuli su da ovaj dan podsjeća na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i obavezu da je potrebno preduzeti sve kako bi se omogućilo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem.

„Bez toga, demokratija ne može opstati, a svi se moramo više potruditi da postignemo taj cilj. U BiH smo svjedoci pristrasnog i neujednačenog izvještavanja, posebno tokom izborne godine, te izvještavanja kojim se raspiruje retorika podjela“, naglasili su Berton i Field.

Mišljenja su da je umjesto toga, novinarima potrebno omogućiti da građanima pruže objektivne i pouzdane informacije na osnovu kojih oni mogu donositi odluke i tražiti od izabranih predstavnika da odgovaraju za svoje postupke jer je to jedini način da se očuva mir i demokratija.

Misija OSCE-a u BiH intenzivno sarađuje s predstavnikom OSCE-a za slobodu medija u rješavanju problema nastalih zbog prijetnji po slobodu medija.

Pozvali su, stoga, nadležne institucije da u potpunosti provedu Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara, kojom se od država članica traži poduzimanje efikasnih mjera u cilju sprečavanja prakse nekažnjavanja krivičnih djela čije su žrtve novinari.

Uvažavajući sve lošije stanje s kojim se suočavaju novinari širom svijeta, ministar vanjskih poslova Velike Britanije imenovalo je pravnicu za pitanja ljudskih prava Amal Clooney na poziciju specijalne izaslanice za slobodu medija.

Vlada Velike Britanije 10. i 11. jula bit će domaćin globalne konferencije o slobodi medija, na kojoj će učestvovati novinari, političari i predstavnici građanskog društva, da bi postigli dogovor o tome kako zaštititi novinare i medije kao okosnicu demokratije.

„Na današnji dan, kao i svakog drugog dana, dužni smo prisjetiti se okrutne stvarnosti i svakodnevnih prijetnji i napada na novinare u BiH i širom svijeta“, podvukli su u kolumni ambasadori u BiH.

Odali su priznanje novinarima koji neumorno tragaju za istinom, često pri tome riskirajući vlastitu sigurnost, a u nekim slučajevima i živote, naglasivši da je njihova odlučnost i hrabrost nadahnuće, saopćeno je danas iz Misije OSCE-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije