Marina Bera: Neplodnost bolest za koju se moraju naći sredstva za liječenje

Fena
Marina Bera: Neplodnost bolest za koju se moraju naći sredstva za liječenje
Ministarstvo zdravstva KS-a organiziralo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je novinarima tim povodom da se Nacrtom zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom tretira liječenje neplodnosti, koja je definirana definicijom Svjetske zdravstvene organizacije.

Podsjeća da je tim nacrtom uređen sistem u kojem se obavljaju postupci biomedicinski potpomognute oplodnje i definirani postupci. U tom tekstu zakona definirana je samo homologna oplodnja (darivanje spolnih stanica isključivo između bračnih, odnosno izvanbračnih partnera), a bračna i izvanbračna zajednica definirane su Obiteljskim zakonom FBiH.

Značajno, u odnosu na prethodni zakon, jeste i to da su dozvoljena tri pokušaja inseminacije tj. pet pokušaja vanmaterične oplodnje (in vitro) s tim da, od toga, dva moraju biti u prirodnom ciklusu.

"Tim zakonom definirano je da se medicinski potpomognuta oplodnja - postupci obavljaju isključivo u svrhu rađanja djeteta, uz zaštitu zdravlja i života majke. Izuzetak je, kad postoji mogućnost prijenosa teške nasljedne bolesti na potomstvo. U tom slučaju se mogu primijeniti postupci medicinski potpomognute oplodnje u smislu odabira spola jer je prijenos nasljednih bolesti vezan i za spol", naglasila je.

Zakon daje pravo na te postupke ženi do 42 godine. Mogu postojati izuzeci, a potvrđuje ih konzilij zdravstvene ustanove. Obim prava bit će definiran podzakonskim aktom koji će donijeti federalni ministar zdravstva, a na prijedlog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Doktorica Bera ističe da je neplodnost bolest te da se moraju iznaći sredstva za liječenja kao i svake druge bolesti.

Taj tekst daje osnovu zavodima zdravstvenog osiguranja, federalnom i kantonalnim, da finansiraju biomedicinske tretmane neplodnim parovima, koji to žele, radi dobivanja potomstva.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji je upućen u javnu raspravu.

Federalno ministarstvo zdravlja, u suradnji s kantonalnim resornim ministarstvom, organizira rasprave u svakom od kantona, a centralna rasprava trebalo bi da bude održana u zgradi Parlamenta FBiH vjerojatno najesen. Primjedbe, sugestije i prijedlozi mogu biti dostavljeni i pismenim putem, a bit će obrađene prilikom izrade prijedloga zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije