Beogradski komentator: Amerikanci žele RS pretvoriti u banjalučki kanton

Radiosarajevo.ba
Beogradski komentator: Amerikanci žele RS pretvoriti u banjalučki kanton
Foto: RTRS / Miroslav Lazanski
Beogradski vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, ima cilj "RS pretvoriti u banjalučki kanton", a da se BiH konstituiše po principu jedan građanin - jedan glas". L

Lazanski je to izjavio u Trebinju na javnoj tribini "Specijalni rat protiv RS-a" dodavši da je odraz težnji administracije nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona koja je ostala sačuvana i dalje u vlasti Donalda Trumpa. 

"Mnogi su smatrali da će se Trumpovom pobjedom neke stvari promijeniti, ali da to ne ide tako brzo. Potrebno je vrijeme, jer je promijenjeno četiri ili pet ljudi po vrhu, ali je ostao isti aparat kao u doba Clintona. Američka administracija u vrijeme Clintona smatrala je BiH iz doba Dejtona najvećim spoljnopolitičkim uspjehom, a Dejtonski mirovni sporazum za njih predstavlja samo čin da se rat zaustavi, a ne konačno rješenje", rekao je Lazanski. 

On je istakao da "SAD i dalje smatraju da je BiH nezavršeni projekat koji podrazumijeva gašenje RS-a". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije