Beograd: Suđenje Samiru Hondi za zločine nad civilima

Radiosarajevo.ba
Beograd: Suđenje Samiru Hondi za zločine nad civilima

Viši sud u Beogradu

Suđenje pripadniku 43. brigade Armije Bosne i Hercegovine Samiru Hondi iz Konjica, zbog optužbi da je kao stražar u logoru Čelebići 1992. godine počinio ratni zločin nad srpskim civilima, počinje sutra u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sudskim vijećem predsjedava Snežana Nikolić Garotić, a postupajući tužilac je Milan Petrović, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Honde 21. maja 2013. godine, koja ga tereti da je tokom juna, jula i augusta 1992. godine u ovom logoru počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Hondo, po naredbi zamjenika komandira logora Čelebići Hazima Delića, učestvovao u batinanju i zatvaranju u šaht 16 civila, gde su ih, bez dotoka vazduha, držali zatvorene metalnim poklopcem 24 sata.

Hondi se, takođe, stavlja na teret da je tukao civile u špaliru na ulasku u hangar broj šest, gdje ih je bilo zatvoreno više od 300.

Hondo je uhapšen 20. marta 2013. godine na graničnom prelazu Badovinci, a sudija za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu mu je, na prijedlog Tužilaštva, produžio pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije