Benzinske pumpe s lošim gorivom biće zatvarane

Radiosarajevo.ba
Benzinske pumpe s lošim gorivom biće zatvarane

Federalna uprava za inspekcijske poslove najavila je da će uskoro pokrenuti pravu ofanzivu kako bi utvrdila očigledne prevare s lošom kvalitetom goriva, na koje godinama upozoravaju pojedine kontrolne kuće u BiH, piše Večernji list.

Kako je za Večernji potvrdio direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH Ibrahim Tirak, u toku je obuka posebnog tima koji će ispitivati kvalitetu goriva, što će biti moguće zahvaljujući ruskoj kompaniji Zarubežnjeft, koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, a koja je Federaciji BiH donirala aparat kojim je moguće provjeriti više desetina raznih karakteristika goriva.

Inspektori se trenutno nalaze na obuci u rafineriji u Brodu, nakon čega će provoditi nezavisne inspekcije.

Tirak je najavio da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon otkrivanja loših uzoraka goriva poduzimati drastične mjere kakve se dosad nisu primjenjivale.

“Vrlo jednostavno, zatvarat ćemo benzinske pumpe koje ne budu imale odgovarajuću kvalitetu goriva”, rekao je Tirak za Večernji list.

Prema njegovim riječima, u sukobu sa zakonom bi se mogle naći i kontolne kuće, ukoliko se utvrdi da su godinama izdavale lažne potvrde o zadovoljenju svih potrebnih kriterija kvalitete goriva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije