Beganović: Isključivi krivac za neusvajanje zakona o PIO je Izetbegović

Radiosarajevo.ba
Beganović: Isključivi krivac za neusvajanje zakona o PIO je Izetbegović
Jučer je glasovima zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) otkazana procedura hitnog usvajanja Zakona o PIO.

Time je taj zakon upućen u redovnu proceduru, ali dvadeset peta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za danas, odgođena je.

Kako je pojašnjeno u obavještenju iz Kabineta predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, sjednica je odgođena zbog novonastale situacije i potrebe za dodatnim konsultacijama unutar parlamentarne većine kao i važnosti predloženih tačaka.

Tim povodom SBB BiH sazvao je vanrednu press konferenciju na kojoj se okupljenima obratio Nasir Beganović, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH gdje obavlja i funkciju šefa Kluba SBB-a.

"Isključivi krivac za neusvajanje zakona o PIO/MIO je gospodin Izetbegović koji je, nakon godinu dana ataka, uspio da razbije vladajuću koaliciju i SBB gurne u opoziciju. Zakon o PIO nije bio na Ekonomsko-socijalnom savjetu SBB-a i sve je rađeno u Novalićevom kabinetu", rekao je Beganović.

Novalićev zakon, istakao je Beganović, je protiv penzionera, stoga SBB traži da Vlada FBiH ponudi opciju povećanja svih penzija, smanji enormnu potrošnju birokratije i u budžetu nađe novac koji je za to neophodan.

"Taj novac mora pronaći Novalić, a ako ne umije, neka da ostavku i neka ode u svoj privatni biznis, gdje se, očito, bolje snalazi", kazao je Beganović.

Dodao je da SBB pristaje na hitnu proceduru donošenja Zakona o PIO ako u roku od 15 dana u prijedlog novog Zakona budu uvrštena rješenja koja će biti povoljna za sve penzionere, što, između ostalog, podrazumijeva prihvatanje amandmana SBB-a.

Potcrtao je da su ministri SBB-a u Federalnoj vladi preglasani prilikom upućivanja prijedloga Zakona u parlamentarnu proceduru.

"Zakon je dobar, ali ga treba popraviti", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije