Bećirović: Ukoliko izazovu nemire i Dodik i RS bi nestali!

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Ukoliko izazovu nemire i Dodik i RS bi nestali!
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo okupljanje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine ispred Suda i Tužilaštva BiH, na međuentitetskim linijama u nekoliko bh. gradova za danas je najavljeno mirno okupljanje.

Kako je najavljeno, od 18 sati bit će blokiran saobraćaj na četiri putna pravca.

U međuvremenu, danas je Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom i direktorima sigurnosnih agencija na državnim nivou u vezi najavljenih protesta na entiteskoj liniji. Tokom razgovora zaključeno je kako ne postoje nikakve indicije "da će u Bosni i Hercegovini doći do bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira kao i da je sigurnost građana Bosne i Hercegovine ključni prioritet".

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Ipak, u javnosti se postavlja pitanje da li će Dodikovo, očito smišljeno "dešavanje naroda" pokušaj "srljanja u incidente" (Slobodan Vasković), kako bi "razigravanjem" na nemirima očuvao dobrano poljuljanu poziciju.

Također, da li je to pokušaj da putem "dešavanja naroda" izvede policiju MUP RS na entitetsku granicu, čime već godinama prijeti? Kuda sve ovo vodi?

Nejra Latić-Hulusić: "Umjesto da prate djecu u školu, 'graničari' brane Dodika i sjede na cesti"

Nejra Latić-Hulusić: "Umjesto da prate djecu u školu, 'graničari' brane Dodika i sjede na cesti"

Komentirajući mogućnost smišljenih izazivanja nereda i "dešavanja naroda" prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, kaže:

"Milorad Dodik i entitet RS bi nestali. Oni su podcijenili SAD. Srbija bi formalno bila izvan bilo kakvog sukoba kojeg bi eventualno izazvao Dodik, i to on zna. Amerikanci ne bi napravili propust kao u Siriji i djelomično u Ukrajini, jer ne ni dozvolili nikakav sukob u koji bi se mogla umiješati Rusija i kroz njega ostvarivala svoje interese", kazao je Bećirović za portal Radiosarajevo.ba.

Očekivao sam da "Trojka" pozove na hitno provođenje presude u slučaju "Kovačević"

Sa dr. Bećirovićem smo razgovarali i o drugim aktuelnim političkim pitanjima. U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba dr. Bećirović je govorio i o slučaju "Kovačević".

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: 'Proći će i ovaj još jedan karneval ludila koji se kreira...'

Vojin Mijatović o Dodikovom mitingu: 'Proći će i ovaj još jedan karneval ludila koji se kreira...'

Šta ona predstavlja i hoće li biti provediva?

"Očekivao sam da Trojka (SDP, NiP i Naša stranka) i njihovi čelnici Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto, kao  dio vlasti iz i u  Federaciji BiH, javno pozovu sve probosanske patriotske snage i međunarodnu zajednicu da se hitno implementira presuda Slaven Kovačević vs. Bosna i Hercegovina.  Ako su već gradili strategiju, da prethodna vlast nije ništa (u)radila, čak iako su bili obavezni nisu implementirali presude Evropskog suda iz Strazbura, sada je prilika da ova vlast to uradi i pokaže da je drugačija od prethodne", kazao je Bećirović, te dodao:

"Naravno, neće to uraditi, jer visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt (CSU), sve radi suprotno od presuda suda i on ih je uveo u vlast, tako da ova presuda ustvari ruši visokog predstavnika Schmidta i Trojku i vlast neće ništa uraditi, a posebno neće zbog interesa Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZBiH). Bosna i Hercegovina tone sve dublje, jer se  krše temeljna ljudska prava i pitanje je kako će ovo završiti".

SDA poslala poruku EUFOR-u: Pozivamo ih da danas reaguju!

SDA poslala poruku EUFOR-u: Pozivamo ih da danas reaguju!

Interes BiH je NATO

Komentirajući određene špekulacije i najave  da će EU uskoro  otvoriti pristupne razgovore sa BiH, Bećirović je ocijenio da se radi o zamazivanju očiju javnosti.

"Interes Bosne i Hercegovine je trenutno članstvo u NATO-u, jer ispunjava sve uvjete. BiH u ovom trenutku ispunjava uvjete za članstvo više nego 1/5 država članica NATO-a. Republika Hrvatska je izdejstvovala nove/stare uvjete kao prepreku članstvu BiH u NATO. Sramota je, da ova vlast ne obavijesti javnost šta se desilo i zašto smo danas vraćeni 15 godina unazad na putu za NATO. Postavljaju se uvjeti, koji su irelevantni i politika je ušla u NATO. Nova vlast  o tome "mudro" šuti", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije