BBC u Višegradskom hotelu u kojem su se dešavala masovna silovanja (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
BBC u Višegradskom hotelu u kojem su se dešavala masovna silovanja (VIDEO)

Višegradski hotel Vilina vlas postao je sinonim za patnje koje su pretrpjele bošnjačke žene ovog grada kao žrtve masovnog silovanja, mučenja i ubijanja. 

Najprije je o ovom mjestu horrora govorila australska umjetnica Kym Vercoe koja je, stigavši u Višegrad kako bi pratila stope Ive Andrića shvatila da je smještena u hotelu u kojem su u toku rata vršena masovna silovanja i zlostavljanja žena. 

Njena priča pretočena je u predstavu  Sedam kilometara sjeveroistočno

Vidjevši predstavu, bh redateljica Jasmila Žbenić odlučuje da snimi film Za one koji ne mogu da govore, koji govori o zloglasnom hotelu Vilina vlas. 

Nedavno je na ovom mjestu boravila ekipa britanskog BBC-a. Reporter Fergal Keane posjetio je ovaj hotel koji danas neometano radi. 

Reportaža donosi svjedočenja žrtava koje su ovdje bile zatočene, silovane i mučene. Neke su bile toliko očajne da su skakali sa balkona kako bi počinile samoubistvo, kaže se u ovom filmu. 

U filmu je naglašeno da je Milan Lukić, jedan od počinilaca zločina o kojem govore svjedokinje, osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Sredoje Lukić dobio je kaznu od 30 godina, te su opisani zločini koje su počinili.  

BBC piše kako haško tužilaštvo nije zločin silovanja stavilo u optužnicu protiv Milana Lukića, iako je postojalo nekoliko svjedokinja koje su bile spremne da svjedoče. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije