Bazeni i jezera kao jeftinija varijanta godišnjeg odmora u BiH

H. A.
Bazeni i jezera kao jeftinija varijanta godišnjeg odmora u BiH
Facebook / Termalna rivijera Sarajevo
S obzirom na nizak ekonomski standard građana Bosne i Hercegovine, većina ih tokom ljetnog godišnjeg odmora, morske plaže odluči zamijeniti onima na bazenu ili jezeru.

Neke bosanskohercegovačke porodice dalja putovanja i uživanje u pogledu na plavetnilo mora ne mogu priuštiti s prosječnim ili ispotprosječnim plaćama. Stoga spas od vrelih ljetnih vrućina odluče potražiti na bazenima i jezerima.

Ponude ne izostaje, a provjerili smo kakva je posjećenost bazena i jezera u nekim bh. gradovima.

"Više sunčanih dana i ljeto nas je pravo poslužilo te konačno možemo reći da je Termalna rivijera postala 'sarajevsko more'. To dokazuje i podatak da smo ove godine privukli ljude iz cijelog svijeta, koji dolaze na odmor u naš hotel i provode sunčane dane na našem bazenu", kazao je za Radiosarajevo.ba Emir Glogić iz Termalne rivijere Ilidža Sarajevo.

Termalna rivijera Sarajevo - undefinedTermalna rivijera Ilidža Sarajevo

Glogić je istaknuo da novim sadržajima i događajima privlače goste.

"Već planiramo u idućoj sezoni proširiti kapacitet bazena s novim dječijim atrakcijama i mnogo toga što će poboljšati našu uslugu. Sezona još traje, a građani pronalaze spas od vrućina, vikendom i radnim danom", kazao je Glogić.

Ulaznica za cjelodnevni boravak na Termalnoj rivijeri Ilidža Sarajevo za odrasle osobe radnim danom iznosi 10 KM, dok je u danima vikenda 14 KM.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, za mjesec i pol Panonska jezera u Tuzli posjetilo je 200.000 kupača. Prošle godine je tokom cijele ezone posjetilo 260.000 osoba zbog kišnih dana. Uprava Panonike se nada da će ove godine 350.000 osoba posjetiti ova jezera.

Krenete li sjevernije, stići ćete do vodenog parka Aquana. Goran Vujaković nam je kazao da je pretprodaja sezonskih karata u aprilu i maju bila slabija u odnosu na prošlu godinu za 30-ak posto, ali da je zato posjeta u junu bila bolja za 100 posto bolja, tako da je juni 2017. godine jedan od najboljih mjeseci od kada radi vodeni park Aquana u Banjoj Luci.

vodeni-park-aquana-vodeni-park-aquana-bazen_4f7b73bce946d.jpg - undefined

Vodeni park Aquana

"Ostvarili smo broj ulazaka veći od 20.000, a ovaj trend se nastavlja i u julu koji je bolji od prošle godine za oko devet post (broj ulazaka bio je veći od 27.000 ). Najavom augustovske prognoze vremena, ove godine bi se mogla očekivati jedna od boljih sezone, ako ne i rekordna sezona na bazenima vodenog parka Aquana. Napominjemo da su cijene ulaznica za bazene ostale nepromijenjene već šest-sedam godina i da iznose 5 KM od 9 sati, 4 KM od 12 i 3 KM od16 sati, s tim da imamo i porodične ulaznice s popustom, kao i ulaznice na veći broj ulazaka (10,20,30 ) sa značajnim popustom za naše redovne posjetioce ili grupne posjete", zaključio je naš sagovornik iz Banje Luke.

Prijatne temperature, regata i odmori postali su idealni razlozi zbog čega treba ljetovati i na jezeru Perućac ovoga ljeta.

Veliki broj ljudi iz dijaspore, drugih gradova rado dolazi na jezero Perućac, jer kažu da je obala koja pripada BiH mnogo bolja i pristupačnija, ali da nedostaju brojni sadržaji i ponude kako bi se resursi što bolje iskoristili.

Perućačko jezero se prostire kroz kanjon Drine, sve do Višegrada dužine oko 50 km i cijelom dužinom je plovno. Nad jezerom nadvile su se ogromne padine planine Tare koja pripada Nacionalnom parku Tara. Ovo područje, s obje strane jezera, prepoznatljivo je i po Pančićevoj omorici za koju se smatra da je otkrivena na planini Tari 1875. godine a rasprostranjena je i na teritoriji Višegrada, Milića, Srebrenice.

Jezero Perućac - undefined

Jezero Perućac

Jezero Perućac je akumulaciono vještačko jezero koje se vodom napaja iz rijeke Drine, nalazi se između područja općine Srebrenica i općine Bajina Bašta u Srbiji. Jezero je nastalo pregrađivanjem toka rijeke Drine, za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije