Bašagić: Petnaest osnovnih prava je minimum koji ne smije biti upitan

Fena
Bašagić: Petnaest osnovnih prava je minimum koji ne smije biti upitan

Prije tematske sjednice o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite u srijedu će biti održana sjednica Odbora za boračko-invalidska pitanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjednik Odbora Esad Bašagić kaže da ni kao predsjednik Odbora za boračko-invalidska pitanja a ni lično kao komandant Armije RBiH ne može biti zadovoljan današnjim položajem boraca u društvu.

"Među onima koji su platili često najvišu cijenu za odbranu naše zemlje ima danas ljudi koji ne znaju kako će nahraniti svoje porodice i ovo je poražavajuća činjenica", naveo je Bašagić u izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, nadležno federalno ministarstvo će u srijedu predstaviti kompletnu informaciju o onome što je poduzeto tokom mandata ministra Salke Bukvarevića da se status boraca poboljša.

"Urađeno je dosta toga. Dosta posla nije završeno zbog opstrukcija u radu Parlamenta tako da je Predstavnički dom sigurno pravo mjesto da se razmatra ovo pitanje", navodi Bašagić.

Ono na čemu se treba fokusirati, naveo je, je brzo donošenje zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

"Petnaest osnovnih prava koja ćemo kroz ovaj prvi zakon osigurati borcima i njihovim porodicama je minimum koji ne smije biti upitan. Ja se nadam da svi zastupnici shvaćaju odgovornost koja je na njima te da nećemo u srijedu imati politikanskih nastupa i pokušaja da se na sudbini boraca vodi predizborna kampanja", kaže Bašagić.

Što se tiče novčanih zahtjeva, istaknuo je, Vlada Federacije je u više navrata ponovila da je obezbjeđena redovna isplata svih borackih naknada, što ukupno na godišnjem nivou iznosi oko 570 miliona KM. Prema Sporazumu Vlade Federacije i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije BiH, potpisanom prošle godine, ovaj iznos neće biti smanjivan.

Zahvaljujući Sporazumu, rebalansom prošlogodišnjeg budžeta najugroženiji pripadnici boračke populacije imali su na raspolaganju dodatnih sedam miliona KM i ta je pomoć dodijeljena više od 18 hiljada korisnika. U budžetu za 2018. na ovoj stavci je planirano devet miliona KM.

"Ovo jeste jedno racionalno rješenje koje ne ugrožava financijsku stabilnost Federacije. Kad je u pitanju Registar, on je već prezentovan u tri kantona. Da nije javan je pitanje naših zakona pa i o tome treba da razgovaramo u srijedu iz pozicije zakonodavne vlasti a ne kao predstavnici stranaka. Činjenica je da se brojem boraca pokušava manipulisati i razna udruženja iznose podatke da je u Federaciji bilo 500-600 hiljada boraca. Ovo je dijelom nerazumijevanje, a dijelom nažalost i zloupotreba. Kao bivši borci vode se ne samo oni koji su čitav rat proveli na linijama već i oni koji su bili pripadnici Armije i HVO-a samo nekoliko dana. Primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu od skoro 47 hiljada borca čak trećina je bila aktivna u ratu manje od godinu dana", naveo je Bašagić u svojoj izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije