Bariša Čolak: BiH potrebna reforma pravosuđa

Radiosarajevo.ba
Bariša Čolak: BiH potrebna reforma pravosuđa


Ministar pravde BiH Bariša Čolak istakao je kako je stanje sa referendumom ubrzalo reformu pravosuđa.

"Treba učiniti sve da naše pravosudne institucije budu što samostalnije, profesionalnije, nezavisnije, ali i efikasnije. Bez toga nema pravosuđa koje može da dobije prolaznu ocjenu. Da bismo to postigli, mnogo stvari treba napraviti i u zakonodavno-pravnom okviru i u samoj organizaciji", ocijenio je Čolak za Glas Srpske.

On je dodao i to da se Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina provodi, ali da, ipak, ima kašnjenja, te da bi se određene stvari morale i mogle ubrzati. 

Najveća odgovornost, prema njegovom mišljenju, je na onima koji provode zakon, a u Sudu i Tužilaštvu BiH se odvija najveći broj tih procesa.

"Trebalo bi napraviti analizu i vidjeti da li smo odabrali najbolji način za provođenje te strategije, da se najteži slučajevi procesuiraju pred Sudom BiH, a oni koji predviđaju manje kazne pred entitetskim sudovima. Vidjećemo šta će reforma donijeti, ali bi morala da ispravi ono što nije dobro. Reforma nam nije potrebna zbog reforme nego da imamo dobro zakonodavstvo", dodao je Čolak.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije