Barašin je smijenjen zbog 'Dobrovoljačke'

Radiosarajevo.ba
Barašin je smijenjen zbog 'Dobrovoljačke'


Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da je glavni državni tužilac BiH Milorad Barašin smijenjen, jer je želio otvoriti slučajeve "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona".

"Barašin je smenjen, jer je želeo otvoriti slučajeve `Dobrovoljačka` i `Tuzlanska kolona`, a ja sam bio spreman pod tim uvjetima ustupiti ove predmete", rekao je Vukčević za "Večernje novosti".

Ipak, valja odmah reći da su oba slučaja već pet godina „otvorena“, ali da nisu još uvijek završena, premda se za „Dobrovoljačku“ tužilačka odluka očekuje ovog ljeta.

On je ocijenio da su politički razlozi doveli do toga da se u BiH odustane od potpisivanja sporazuma o suradnji Tužilaštva BiH sa srbijanskim Tužilaštvom za ratne zločine.

"Mi smo spremni potpisati sporazum, ali u BiH već devet meseci nije formirano Vijeće ministara", kaže Vukčević, navodeći da je njegovo tužilaštvo otvoreno za podršku regionalnoj suradnji.

Podsjetimo, Milorad Barašin je odlukama i prvostepene i drugostepene Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH suspendovan do daljnjeg.

Barašin je suspendovan zbog nedopuštenih kontakata i komunikacije sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je na crnoj listi UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije