Banke dovode preduzeća do nelikvidnosti

Radiosarajevo.ba
Banke dovode preduzeća do nelikvidnosti

Sindikat PPDIVUTBiH već duže vrijeme ukazuje na moguću krizu usljed dužničko-povjerilačkih odnosa i u tom smislu traži dodatnu aktivnost banaka, istaknuto je danas na sjednici Glavnog odbora tog sindikata.

Razmotrana su  aktuelna kretanja u privredi, a ponajviše finansijski položaj poljoprivredno-prehrambenog sektora i ulogu banaka u tome.

Ocijenjeno je da je na pomolu nezapamćena kriza na prostorima Bosne i Hercegovine, koja je izazvana krizom dužničko-povjerilačkih odnosa zbog nemogućnosti servisiranja obaveza prema bankama, jer su privredna preduzeća bankarskom politikom dovedena u poziciju nelikvidnosti, zbog čega ne mogu da vraćaju kredite, koji su uglavnom investirani u razvoj, niti da redovno isplaćuju plaće zaposlenicima, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.
 
To je uticalo da i zaposlenici dižu kod banaka vrlo nepovoljne kredite da bi se prehranili.

Vlasti u Bosni i Hercegovini, kako navode iz PPDIVUT-a, moraju shvatiti da više nije moguće neproduktivnom politikom čuvati socijalni mir i moraju hitno mijenjati svoj odnos prema sveukupnom bankarskom sektoru.

„Vlada i banke, ukoliko ne budu imali dovoljno sluha da pomognu na način da se prioritetno reprogramiraju obaveze privrednih subjekata - dužnika, u tom slučaju će preuzeti dio rizika i odgovornosti za moguća socijalna gibanja i nemire do kojih ovakva politika sigurno vodi“, stoji u saopćenju .

PPDIVUT traži od banaka da svojim komitentima iskazuju znatno više spremnosti za razumijevanje konkretnih problema i da potrebnom politikom reprogramiranja dugova daju svoj konkretan doprinos ublažavanju krize.

„Cijenimo da dosadašnji odnos banaka treba hitno mijenjati, tako da njihova uloga bude u funkciji razvoja i podrške privredi, a ne produbljivanja postojeće krize u kojoj će nove desetine hiljada radnika ostajati bez posla“, ističu iz ovog sindikata.

S današnje sjednice Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUTBiH upućen je hitan zahtjev resornom ministru i dopredsjedniku Vlade FBiH Jerki Ivankoviću  Lijanoviću za konkretnu aktivnost prema bankarskom sektoru, navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije