Banjaluka: Bajram-namaz u mesdžidu Ferhat-pašine džamije

Radiosarajevo.ba
Banjaluka: Bajram-namaz u mesdžidu Ferhat-pašine džamije

U mesdžidu Ferhat-pašine džamije, kao i ostalim džamijama na području banjalučkog muftiluka, uz prisustvo velikog broja vjernika, jutros je klanjan bajram-namaz, kojim su muslimani počeli obilježavanje Kurban-bajrama, prenosi Anadolu Agency.

Banjalučki muftija Edhem efendija Čamdžić poručio je okupljenim vjernicima da "čuvaju svoje jedinstvo, ali i da kroz to jedinstvo čuvaju jedinstvo svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju".

"Važno je da budemo zajedno, da razvijamo dobre međuljudske odnose, jer braća se uvijek paze. I ovdje, u Banjaluci, svakim danom je sve više tolerancije, dijaloga i suživota, to nam treba, jer naše različitosti su naš najveći resurs, da ne živimo, ne daj Bože, jedni pored drugih, već jedni s drugima", naglasio je banjalučki muftija.

Dodao je da je Kurban-bajram, Bajram žrtve, ali i Bajram jedinstva, i da su svi vjernici obavezni da "trasiraju put umjerenosti, srednjeg puta gdje niko neće nikoga vrijeđati, jer su Bosanski muslimani uvijek živjeli u toleranciji i suživotu" .

Banjačlučki muftija posebno se tokom obraćanja vjernicima osvrnuo i na problem bošnjačke djece iz Vrbanjaca i Konjević Polja, koja već drugi mjesec ne pohađaju nastavu, jer Ministarstvo prosvjete Republike Srpske ne želi da im omogući pohađanje nastave na grupi nacionalnih predmeta.

"Sva djeca imaju pravo i moraju da se obrazuju, i njima i njihovim roditeljima trebamo i moramo pomoći i Evropa ovo više ne smije nijemo posmatrati. Ako nijemo to posmatra, ako ćuti, onda se stiče utisak da to odobrava, ali mi znamo da u demokratskim načelima na kojima Evropa počiva vladaju zakoni pravde. I ti zakoni pravde moraju vladati i ovdje, u ovoj lijepoj Bosni i Hercegovini", podvukao je Edhem efendija Čamdžić.

Većina muslimanskih vjernika danas će obaviti i klanje kurbana, a znatan broj njih otišao je i na hadž ispunjavajući tako svoju vjersku dužnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije