Banjalučki studenti zvanično uputili zahtjeve Vladi RS-a

Radiosarajevo.ba
Banjalučki studenti zvanično uputili zahtjeve Vladi RS-a

Banjalučki studenti danas su i zvanično uputili svoje zahtjeve Vladi RS-a od koje očekuju vanredu sjednicu, od ministra prosvjete Gorana Mutabdžije ostavku, ali i da reagira zbog novih uvreda člana SNSD-a Rajka Vasića upućenih učesnicima jučerašnje protestne studentske šetnje.

"Čekat ćemo i dalje da vidimo da li će se ministar oglasiti, s obzirom da je bivši izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić sinoć napisao jednu šizofreničnu kolumnu na svom blogu i tražimo da se ministar oglasi i odbrani studente", rekao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak.

Potvrdio je i da Skupštini studenata Studentskog centra 'Nikola Tesla', kao organizatorima jučerašnjih protesta, nije stigla prijava iz policije zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, ali, naglašavaju, ako je i dobiju, uputit će je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, jer je i on studente pozvao na mirne proteste.

Zahtjevi studenata odnose se na početak izgradnje 4. paviljona Studentskog centra u Banjoj Luci i proširenje smještajnih kapaciteta za studente u Istočnom Sarajevu, isključenje bivšeg izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića iz stranke, jer je studente nazvao 'kopiladima', ostavku resornog ministra Gorana Mutabdžije, smanjenje cijena Master studija, reviziju privatnih fakulteta, borbu protiv kriminala i korupcije i nepotizma, kao i pravdu za porodicu Željke Vulića iz Banje Luke.

Dronjak kaže i da će se studenti u narednim danima dogovarati o daljim koracima.

"Studenti su prošle sedmice govorili da će kroz performans ići pred zgradu Vlade RS i odigrati kozaračko kolo, bojim se da bi se kod sljedećeg odlaska moglo desiti da se kozaračko kolo odigra u zgradi Vlade RS", navodi Dronjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije