Banjalučki studenti: I pored zabrane, sutra protesti

Radiosarajevo.ba
Banjalučki studenti: I pored zabrane, sutra protesti

Danas je u Banjoj Luci organizovana vanredna konferencija za novinare Unije studenata Republike Srpske, Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci.

Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS izjavio je da sutra u 12 ispred paviljona 1 kreće povorka studenata i drugih nezadovoljnih studenata i građana Banja Luke i Republike Srpske prema zgradi Vlade RS da mirnom šetnjom ukažu na probleme u društvu.

Kako je Dronjak izjavio, jedna grupa studenata će u pola 12 krenuti iz Kampusa prema Paviljonu te su pozvali i građane da se priključe, piše portal Buka.com.

"Pozivamo sve građane Banja Luke i RS-a, borce, radnike, invalide, penzionere zdravstvene radnike, radnike sa željeznice da sve svi sutra pridruže studentima i da zajedno pokažemo nezadovoljstvo. Ovim putem sam dužan , ispred štrajkačkog odbora, da se ogradim od protesta u Sarajevu i da ovim putem saopćim da mi podržavamo naše predstavnike u zajedničkim institucijama i nećemo dozvoliti bonska ovlašćenja, kao što nećemo dozvoliti kriminal, korupciju i bahaćenje, feudalizam i nepotizam u Republici Srpskoj. Ništa nas neće spriječiti u našim zahtjevima", naglasio je Dronjak.

Dodao je da je red da se neko krene pošteno baviti politikom, a ne kao političari koji se bave biznisom.

"Optužuju nas za razne stvari ali sutra ćemo biti jedinstveni i istrajećemo razne pritiske i medijske harange sluga. Imamo podršku svih studenata sa teritorije RS, i sutra u 12 ćemo pokazati kako se brani ova država", kazao je Dronjak.

Naglasio je: "Zabranjen je protest zabranjenim studentima da govore zabranjene stvari u ovoj Republici, a to je istina koja će se sutra pokazati. Oni mogu da zabrane proteste i da zabrane okupljanja, ali ne mogu da zabrane nezadovoljstvo, koje će se ovdje sutra pokazati mirnim i civilizovanim načinom" prokomentarisao je Dronjak današnju zabranu protesta koji je objavio MUP RS.

Nikola Dronjak je rekao da se radi o jednom režimu, da su ljudi u strahu, "jer režim strijelja".

"Vidite kakve sve medijske manipulacije kreću ali sutra idemo na miran, kulturan način, bez opozicije i bilo koga da smo spremni da kažemo NE kriminalu i korupciji a istrajni smo u našim zahtjevima : četvrti paviljon, studentski standard u Istočnom Sarajevu, pravda za Vuliće, master studije, revizija privatnih visokoškolskih ustanova i ostale stvari vezano za studentski standard", kategoričan je bio Dronjak.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra Nikola Tesla Igor Macanović potvrdio je da su iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka dobili dopis o zabrani za sutra najavljenih studentskih protesta u Banja Luci.

Macanović, kojeg su juče prozivali da ima člansku karticu SNSD-a, to je potvrdio na ovoj konferenciji za novinare, navodeći da je 2006. postao član te stranke, vjerujući da će mu to dati stipendije, smještaj, bolje školovanje, u šta je tada vjerovao.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije