Banjalučani će dobiti mol na Vrbasu

Anadolija
Banjalučani će dobiti mol na Vrbasu
Studenti arhitekture, građevinarstva i geodezije na obali rijeke Vrbas, kod Sportske dvorane Obilićevo u Banjaluci, grade mol odnosno luku.

Igor Kuvač iz Istraživačkog centra za prostor objasnio je u pitanju "linearna više funkcionalna struktura" koja omogućava sjedenje, uživanje pored rijeke i rekreaciju.

"Prvi put imamo izlazak neke arhitektonske strukture na rijeku Vrbas, iznad rijeke i to je jedno od najboljih mjesta za pristajanje dajak čamaca. Ova lokacija je jedna od najboljih za vizuru prema tvrđavi kastel, na rijeku i grad i prema naselju Borik. U pitanju je ogroman potencijal koji treba da se razvija", rekao je Kuvač.

Prema njegovim riječima ovaj projekat vrijedan oko 40.000 KM realizuje se uz pomoć Univerziteta u Trondheimu, Norveška, uz koordinaciju Istraživačkog centra za prostor.

"Riječ je o međunarodnom projektu, studentskoj radionici u koju je uključeno 30 studenata iz tri grada, odnosno tri fakulteta. Istražuje urbanu akupunkturu kroz višemjesečno istraživanje, projektovanje i izgradnju", rekao je on.

Izgradnja bi trebalo da bude završena do petka za kada je planirano svečano otvaranje u okviru Dana arhitekture koji organizuje Istraživački centar za prostor.

Lokaciju je danas posjetio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je rekao da ovakve male stvari oplemenjuju prostor i jako puno znače, a naročito mu je drago što je u pitanju studentska inicijativa.

"Grad ima lijepu okolinu i u njoj je potebno dodatno intervenisati da se obogati neki od prostora i ovdje su studenti omogućili izvođenje projekta koji će na ovoj lokaciji napraviti divan dodatni sadržaj", rekao je Radojičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije